Home > #Hoofdnieuws > Belcar Historic: wie zijn de kampioenen?

Belcar Historic: wie zijn de kampioenen?

Afgelopen weekend eindigde op de Duitse Nürburgring ons nationaal kampioenschap bij de Historics. Algemeen was de zege tweemaal voor Erik Qvick, maar het kampioenschap van Bravo Racing herbergt eigenlijk vier kampioenschappen in één. Een overzicht nu het seizoen erop zit.  

Foto’s: © Brecht Decancq

Alle wagens, op uitzondering van de bolides uit de jaren negentig van vorige eeuw, de zogeheten nineties, rijden sinds 2020 onder de vlag van de Belcar Historic Cup. Dat is een gevolg van het feit dat de FIA het bouwjaar voor de Historics heeft opgetrokken tot 1990. In het sportief reglement spreekt men van vier platformen, met de platformen 1 en 2 voor de oudste wagens van het vaak stevige startveld. Deze platformen zijn voorbehouden aan wagens met een homologatie van 01/01/1947 tot 31/12/1981:

  • Platform 1 met een FIA Historic Technical Passport (htp)
  • Platform 2 met een Nationaal Technisch Paspoort (NTP).
  • Platform 3 is een samensmelting van de vroegere youngtimers klassen 3 (GT) & 4 (Toerisme) met een bouwjaar tussen 1982 en 1990.
  • Platform 4 herbergt de vroegere nineties of de huidige youngtimers tot 2500cc.

Bas Van Elderen is met een FIA gehomologeerde Ford Escort MK1 kampioen in Platform 1, daarin was Wim Kuijl wel de snelste met zijn Ford Capri, maar hij reed te weinig races. In platform 2 werd Gust Van Haelst kampioen met de Mazda RX3. In platform 3 gaat de titel naar Luc Moortgat na een zware strijd met de BMW M3 E30 van Dirk Van Rompuy/Erik Qvick en Evertjan Alders (Bastos) en in platform 4 tot slot is Tim Kuijl kampioen met een BMW E36 2.5 liter (Fina). Hier was echter weinig concurrentie.

Er waren afgelopen seizoen zes weekends van twee races of twaalf races in het totaal, waarvan de beste negen resultaten in rekening konden gebracht worden. Er is in het kampioenschap geen algemene kampioen, maar wel vier verschillende kampioenen, uiteraard in de respectievelijke platformen. Er zijn ook nog titels binnen de platformen per cilinderinhoud, goed voor een beker binnen de organisatie van BRAVO.

Meer info: https://www.bravoracing.be