Home > Rallycross > EuroRX > WRX: Niclas Grönholm wint in Portugal

WRX: Niclas Grönholm wint in Portugal

De Fin Niclas Grönholm won met zijn Hyundai i20 van GRX-Set World RX Team in Portugal de zevende manche van het FIA Wereldkampioenschap rallycross. Eerder op de dag werd de Rus Yury Belevskiy de nieuwe Europese kampioen in RX3.

Na het verloop van de reeksen was de overwinning van Grönholm toch enigszins verrassend. Het was immers de Zweed Timmy Hansen die domineerde in die fase met zijn Peugeot 208 van Team Hansen. Timmy Hansen won drie van de vier reeksen, zijn broer Kevin Hansen de vierde en laatste reeks. Timmy Hansen leidde dan ook na de heats voor Johan Kristoffersson, die driemaal tweede werd, en Kevin Hansen.

Na de heats werd de eerste halve finale gewonnen door Timmy Hansen, die zijn broer Kevin en de Hongaar Krisztian Szabo voorbleef. De andere halve finale werd een prooi voor Johan Kristoffersson voor Niclas Grönholm en onze landgenoot Enzo Ide. Titelrivalen Timmy Hansen en Johan Kristoffersson mochten in de finale broederlijk naast elkaar postvatten en leken om de zege te strijden. Maar dat was buiten Niclas Grönholm gerekend die als eerste de jokersectie voor zijn rekening had genomen, net als Ide en Szabo. Grönholm kon daarna aan de achtervolging beginnen op het leidende trio, Timmy Hansen, Johan Kristoffersson en Kevin Hansen. Dat laatste drietal ging pas jokeren in de laatste ronde waarbij Grönholm de leiding overnam. Timmy Hansen moest vrede nemen met de tweede plek. Johan Kristoffersson leek even derde te worden maar kreeg vijf seconden straftijd toebedeeld wegens het raken van track markers waardoor Kevin Hansen derde werd.

Ondanks een mooie derde tijd in de eerste heat kende onze landgenoot Enzo Ide niet zijn makkelijkste weekend op een circuit waar parcourskennis erg belangrijk is. Toch liet Ide enkele mooie zaken zien en leerde hij opnieuw ronder per ronde bij. Na de straf voor zijn teamgenoot Kristoffersson werd Ide uiteindelijk als vijfde geklasseerd.

We geven nog mee dat voor het wereldkampioenschap Kevin Abbring afwezig bleef, volgens geruchten na de ontgoocheling van een week eerder waar zijn Renault in de halve finale werd aangetikt door de Peugeot van Timmy Hansen. Maar nogmaals, dat is géén officieel gegeven en ook de datum voor Portugal een week naar voren schuiven kan een mogelijke verklaring zijn.

In Portugal was er ook de seizoensfinale van Euro RX3, voorheen Super1600. De Rus Yury Belevskiy kwam met een voorsprong van 24 punten op onze landgenoot Kobe Pauwels naar Portugal waardoor het voor Pauwels een haast onmogelijke opdracht werd om Belevskiy in de stand nog bij te benen. Op een omloop met weinig grip werd het weekend voor Pauwels een leerproces maar hij slaagde er toch in met zijn Audi A1 naar de derde podiumplek te rijden. Die plek leverde hem alvast de tweede plaats op in de eindstand. De Rus Yury Belevskiy bleef haast feilloos, won drie van de vier heats, daarna zijn halve finale en gaf zijn titel extra glans door ook de finale te winnen met zijn Audi A1. Een andere Rus, Marat Knyazev, werd tweede.

Het wereldkampioenschap telt nu nog twee wedstrijden, die worden verreden op de Nurburgring tijdens het weekend van 27 en 28 november. Ook de elektrische klasse RX2e rijdt daar de seizoensfinale.