Home > #Hoofdnieuws > WRX: vier Belgen in Spa

WRX: vier Belgen in Spa

Nog enkele uren aftellen en dan is het circuit van Spa Francorchamps voor de tweede maal het decor voor het FIA Wereldkampioenschap rallycross. Naast het wereldkampioenschap zullen ook de klassen van Euro RX1, RX3 en RX2e te bewonderen zijn komend weekend.

Voor het wereldkampioenschap (RX1) staan er 12 namen op de deelnemerslijst met vooral heel wat kwaliteit. Vooraf een winnaar aanduiden is dan ook aartsmoeilijk. De Zweedse broers Timmy en Kevin Hansen mogen met hun Peugeot 208 dan wel aan de top van het klassement staan, in de eerste helft van het kampioenschap was er alvast het gegeven dat de prestaties van de diverse rijders korter bij elkaar liggen dan de rangschikking doet vermoeden. Zo toonde ook de Fin Niclas Grönholm zich al erg competitief met de Hyundai i20 van GRX Set en uiteraard is er ook regerend wereldkampioen Johan Kristoffersson die hoopt dat de pechduivel dit weekend achterwege blijft. Kristoffersson ruilde zijn vertrouwde Volkswagen Polo voor een Audi S1 van KYB EKS JC en leek vaak op weg naar winst tot pech de Zweed uit koers sloeg. In de stand is het Timmy Hansen die leidt met 130 punten. Kevin Hansen heeft er als tweede 113 en Kristoffersson volgt op drie met 110 punten. Voor de Nederlander Kevin Abbring is het ook bijna een thuiswedstrijd en het circuit in Spa zou wel eens uiterst geschikt kunnen zijn voor zijn Renault Mégane.

Verspreid over drie van de vier klassen zullen vier Belgen aantreden in Spa.

In het wereldkampioenschap zien we Enzo Ide met zijn Audi S1 aan het werk als teamgenoot van Johan Kristoffersson. Kan Ide net als in het Zweedse Holjes nog eens de finale halen? Antwoord zondagnamiddag.
Ide was er ook bij in 2019 en heeft dus al enige circuitkennis, en dat was de voorbije wedstrijden niet altijd het geval. In zijn eerste volledige jaar in het wereldkampioenschap rallycross heeft onze landgenoot er ondertussen al een steile leercurve opzitten.

In RX3 (voorheen Super1600) hoopt Kobe Pauwels op een herhaling van zijn knappe overwinning in het Franse Lohéac. Pauwels prijkt op een knappe tweede plek in de voorlopige tussenstand met de Audi A1 van Volland Racing. In de voorlaatste wedstrijd voor deze klasse hoopt Pauwels alvast nog wat van de achterstand op de Rus Yuriy Belevskiy weg te knabbelen. Clément Picard is met zijn Renault Twingo de tweede Belg in deze klasse. Hij maakte begin september zijn Europese debuut in Frankrijk en droomt alvast van een nieuwe halve finale.

De vierde Belg in Spa is Guillaume De Ridder. Die staat na drie wedstrijden aan de leiding in RX2e, de eerste volledig elektrische klasse in rallycross. De Ridder wil geschiedenis schrijven door hier de allereerste kampioen ooit te worden. Met een voorsprong van slechts 7 eenheden op de Fin Jesse Kallio is in deze klasse het laatste woord nog niet gezegd.

Voor Euro RX1 (voorheen Europese Supercars) krijgen we in Spa de seizoensfinale. Het wordt een razend spannende ontknoping, want de Fransman Fabien Pailler (Peugeot 208) heeft met 62 punten slechts een voorsprong van twee luttele punten op de Noor Andreas Bakkerud (Skoda Fabia). Ook een andere Fransman, Andréa Dubourg, is nog niet helemaal uitgeteld voor de titel evenals Bakkeruds teamgenoot Janis Baumanis.

Zaterdagochtend om 9u35 beginnen de motoren te ronken voor de eerste oefensessies. Omstreeks 12u15 is er dan de eerste kwalificatie. Alle info kan u vinden op de website van Spa Francorchamps.