Home > #Hoofdnieuws > F1 Rusland: Norris haalt zijn eerste pole

F1 Rusland: Norris haalt zijn eerste pole

We kregen dan toch nog een boeiende kwalificatie in Sotsji, waar geen van de titelpretendenten een echt goede sessie beleefde. We kregen wel een “geadopteerde” landgenoot op de pole!

foto: (c)mclaren.com

Op natte baan, die echter snel een drogende lijn vertoonde, werd de kwalificatietraining van de F1 dan toch op gang geschoten. Niemand was bereid veel risico te nemen en dus zagen we de besttijd in Q1 voor Valtteri Bottas en de Mercedes, voor Perez met de Red Bull en Lewis Hamilton. Het Alfa Romeo team met Kimi Raikkonen en Giovinazzi, en (uiteraard?) het Haas team met Schumacher en Mazepin haalden de eerste horde niet. Max Verstappen zette geen tijd. De omstandigheden zullen morgen anders zijn, de race zou op droge baan gereden worden. Voor de Nederlander, die morgen met een nieuwe krachtbron in zijn Red Bull op de laatste plaats vertrekt, zou weinig winst te rapen vallen in de kwalificatie. Er werd dus geen risico genomen.

In Q2 verbeterden de omstandigheden gestaag, maar iedereen bleef wel op de intermediate banden. Hamilton zette de bakens uit met de snelste tijd voor Bottas en een Alonso die de Alpine verrassend op de derde plaats zette. Sebastian Vettel werd in extremis uit de Q3 gewipt door Russell, Alpha Tauri kende een matige sessie en zowel Gasly als Tsunoda werden geëlimineerd. Charles Leclerc besloot met de Ferrari eveneens in Q2.

De beslissende Q3 dan. Opnieuw bezetten Hamilton en Bottas vroeg in de sessie de beste plaatsen, kwestie van een garantie op een snelle ronde te hebben. Met een ondertussen duidelijke droge lijn werd door alle rijders de gok genomen om ook een ronde op slicks te wagen. Het was echter Hamilton die in de fout ging. Hij raakte de muur bij het ingaan van de pits en de voorvleugel diende te worden vervangen. Hamilton’s “intermediate” ronde bleef wel staan, maar het was wel duidelijk dat de baan sneller was geworden. Alles kwam neer op de slotseconden en het verdict was…een eerste pole voor Lando Norris en zijn McLaren. Norris verraste in de slotseconden Carlos Sainz en de Ferrari, die op de voorlopige pole stonden, terwijl Lewis Hamilton in zijn snelle ronde nog in de fout ging en spinde. Norris voor Sainz dus morgen. Hamilton start op de tweede rij, vierde, naast Russell en de Williams, derde. Ricciardo (McLaren), Alonso (Alpine), Bottas (Mercedes), Stroll (Aston Martin), Perez (Red Bull) en Ocon (Alpine vervolledigden de top 10.