Home > Rallycross > BK > BK Rallycross: frisse opener in Mettet

BK Rallycross: frisse opener in Mettet

Zondag vijf maart werd het Belgisch kampioenschap rallycross op gang geschoten op het Circuit Jules Tacheny in Mettet. De weergoden waren de deelnemers en opgekomen toeschouwers niet erg gunstig gezind, want het was niet alleen behoorlijk fris, regelmatig viel ook een bui, wat ervoor zorgde dat de omloop verraderlijk glad bleef.

foto’s copyright J Dingenen

Er was strijd in zeven klassen en tussendoor mocht Viktor Vranckx, de kampioen RX2e van 2022, enkele demonstratieronden afwerken.

In RX3 zagen we een geslaagde terugkeer van Davy Van Den Branden met zijn vertrouwde Citroën DS3. Van Den Branden bleef vroeg in het seizoen 2022 noodgedwongen aan de kant na enkele wedstrijden met pech. Maar in Mettet toonde Van Den Branden nog maar eens waarom hij wel eens de “regenmeester” wordt genoemd in rallycross. Van Den Branden was eerste na drie reeksen, mede dankzij een besttijd in de tweede heat. Vervolgens zette de Citroën-rijder ook de finale naar zijn hand om zo zijn terugkomst gepast te kunnen vieren. Yves Teelen (Peugeot 208) werd tweede voor een verrassend sterke Yenthe Putzeys met een Opel Corsa.

In de klasse Supernationals plus 2000cc stond er geen maat op regerend kampioen Kristof Bex die met zijn imposante Volvo S40 alle drie de reeksen wist te winnen om daarna ook de halve finale te domineren. Enkel in de finale liet Bex zich in de start even verrassen door Glenn Cools, onderweg met een Volvo 242. Maar Bex zette na de doortocht in de verplichte jokersectie orde op zaken en reed naar een klinkende zege.

In de klasse Supernationals min 2000cc was Ford-rijder Nick Neyens goed op dreef. Hij verzamelde in de reeksen twee besttijden en won ook zijn halve finale. In de finale liep het echter mis bij de start. Even later zou Neyens ook opgeven waardoor een zesde plaats slechts een karige beloning was. Martijn Vanhove liet het niet aan zijn hart komen en reed met zijn BMW 1M naar de overwinning. De Nederlandse amazone Mandy Kasse (Ford Fiesta) mocht als tweede mee op het podium, Joel Strackx werd derde met zijn Honda Civic. We vermelden nog dat we in deze klasse de terugkeer zagen van Steve Volders die kwam opdagen met een Volvo C30.

In de klasse X-Cross Car Senior was de zege voor de Nederlander Jari Van Hoof. Kobe Pauwels viel uit in de halve finale. Zijn wagen ging door de ophanging terwijl hij de leiding in handen had. De klasse X-Cross Car Junior werd een prooi voor Jordan Genten en bij de Superbuggy’s was Mark Van Eyken de beste. Tot slot won Germain Dewez de klasse KC Open, een klasse voorbehouden voor Cross Cars die niet meer voldoen aan de nieuwste regels van de FIA.

De volgende halte voor de rijders van het Belgisch kampioenschap is het Glosso circuit te Arendonk, en dat op 23 april.

You may also like
BK Rallycross: spektakel verzekerd op het circuit Jules Tacheny
BK RX: vierde wedstrijd in Valkenswaard
In een notendop: rallycross internationaal
BK RX: Start uitgesteld