Home > F1 > F1 Austin: Ferrari boven in vrije trainingen

F1 Austin: Ferrari boven in vrije trainingen

F1 Verenigde Staten: Ferrari boven in eerste en tweede vrije training

Vrijdagavond werden de twee vrije trainingen voor de Grote Prijs F1 van de Verenigde Staten afgewerkt. Carlos Sainz (Ferrari) was de snelste in de eerste vrije training, waarin veel groentjes achter het stuur kropen. Tijdens de tweede vrije training moesten de constructeurs de Pirelli-banden voor volgend seizoen uitgebreid uittesten. Deze keer was Charles Leclerc (Ferrari) de snelste.

Tekst: Jarne De Scheemaecker / Foto ©: Ferrari

Het circuit was meteen druk bezet in het begin van de eerste vrije training. Sergio Pérez (Red Bull) ging naar de top van de tabellen, gevolgd door Lando Norris (McLaren) en Carlos Sainz (Ferrari). Op die tabellen stonden vijf nieuwe namen: Théo Pourchaire (Alfa Romeo), Robert Shwartzman (Ferrari), Logan Sargeant (Williams), Antonio Giovinazzi (Haas) en Álex Palou (McLaren). De laatste reed afgelopen seizoen in de Indycar Series. F1-teams zijn dit seizoen verplicht om minstens twee groentjes in de wagen te zetten tijdens een vrije training, vandaar het grote aantal nieuwe namen.

Na amper acht minuten was er al een rode vlag. Antonio Giovinazzi, die Kevin Magnussen verving, had zijn bolide in de bandenmuur geparkeerd en zat stevig vast. De Italiaan kon zich uiteindelijk losmaken en reed met het schaamrood op de wangen richting de pitstraat. Zijn vrije training was ten einde door schade aan de koppeling van de wagen. De sessie werd snel hervat en kersvers wereldkampioen Max Verstappen (Red Bull) pakte meteen de leiding.

Verder verliep de sessie zonder grote incidenten. Verstappen moest uiteindelijk zijn eerste plek afstaan aan Sainz. De Spanjaard was met een tijd van 1:36.857 een kwartseconde sneller dan de Red Bull-coureur. Lewis Hamilton (Mercedes) eindigde op de derde plek.

Pirelli-tests in VT2

De tweede vrije training stond volledig in het teken van de Pirelli-tests. Alle constructeurs moesten de banden voor volgend seizoen uittesten waardoor bandenleverancier Pirelli een beeld kreeg van de prestaties van hun rubber. De teams wisten niet op welk soort band hun coureurs rondreden: zacht, medium of hard. Zo kon geen enkel team voordeel halen uit de tests.

De coureurs zochten naar de limieten op de nog onbekende band. Zowel Lewis Hamilton (Mercedes) als Lando Norris (McLaren) hadden het in de voorlaatste bocht moeilijk om hun bolide tussen de witte lijnen te houden. Ook Carlos Sainz (Ferrari) moest een paar keer corrigeren. Naast het onbekende rubber speelde ook de wind een rol bij de lichte schuivers.

De enige coureurs die een tijd neerzetten op de banden die dit seizoen gebruikt worden, waren Charles Leclerc (Ferrari), Valtteri Bottas (Alfa Romeo) en Daniel Ricciardo (McLaren). Zij stonden respectievelijk in de top drie. De tijdstabellen zeggen bij een Pirelli-test weinig aangezien de bandensoort waarmee de coureurs rondreden niet gekend is.

De derde vrije training begint morgen om 21u00, de race start zondag om 21u00.