Home > Historic > Circuit > Spa Six Hours: tweede zege voor David Hart, vijftiende voor de Ford GT40

Spa Six Hours: tweede zege voor David Hart, vijftiende voor de Ford GT40

De Spa Six Hours Endurance ging dit jaar naar de Nederlanders David Hart, Olivier Hart en Nicky Pastorelli in een Ford GT40. Onze noorderburen startten van op de polepositie, zaten voortdurend in de kopgroep en in het tweede deel van de race verhoogden ze het tempo, vermeden ze elke fout en pakten ze een niet te betwisten overwinning. Het was de tweede overwinning voor David Hart, 15 jaar na zijn eerste in een Ford Mustang. De Ford GT40 won voor de vijftiende maal in 29 edities en voor de elfde opeenvolgende keer.

Na de opgave van de #4 Gipimotor GT40 van Emile Breittmayer, Christophe Van Riet en Fred Bouvy pakten de Fransen Olivier Galant en Nicolas Minassian de tweede plaats vóór de winnaars van 2021, Oliver Bryant en James Cottingham, allen in een Ford GT40

Na tijdverlies door een lekke band klom Eric van de Poele samen CEO van Ford, Jim Farley, in de laatste fase van de race naar de vijfde plaats, wat de Belgische ex-F1-rijder de ‘Prix Beurlys’ opleverde als beste Belgische vertegenwoordiger.

De Lotus Elan 26 R van Sam Tordoff, John Tordoff en Andrew Jordan eindigde op een zeer mooie zesde plaats en won de GT-klasse. Dat was ook het geval voor Serge Libens en Thomas Dozin (Ford Mustang), die de Touring-categorie wonnen, terwijl Vanina Ickx (Ford Falcon Sprint) de derde trede van het podium haalde na een gebroken gaskabel bij het begin van de race. De TVR Grantura MkIII ‘Sebring’ van Jos Wymeersch, Luc De Cock en Oliver Reuben zag de geblokte vlag niet, maar eindigde desondanks als derde in GTP – 2,5 liter.