Home > Historic > Circuit > Spa Six Hours: pole voor Ford GT40 van Nicky Pastorelli en vader en zoon Hart

Spa Six Hours: pole voor Ford GT40 van Nicky Pastorelli en vader en zoon Hart

De strijd om de polepositie in de Spa Six Hours Endurance race werd vrijdagavond in Francorchamps uitgevochten, tijdens een 90 minuten durende kwalificatiesessie die drie keer werd onderbroken. In deze strijd tegen de tijd was het Nicky Pastorelli, de teamgenoot van David en Olivier Hart in de #78 Ford GT40, die iedereen te snel af was, door zich met een tijd van 2’40″709 van de pole te verzekeren.

Onder de geblokte vlag liet Christophe Van Riet de #4 Gipimotor GT40 opschuiven naar de tweede plaats, één seconde achter de pole, terwijl de winnaar uit 2021, ‘Olly’ Bryant en James Cottingham (GT40 #1) de top 3 vervolledigden. 

Niet minder dan veertien Ford GT40 monopoliseerden de top van het klassement, waarbij de ‘best of the rest’ ging naar de Jaguar E-Type van Minshaw-Minshaw-Keen, op de vijftiende plaats. 

Van Belgische zijde eindigden naast Breittmayer, Van Riet en Bouvy, Eric van de Poele als vijfde met Jim Farley (GT40 #98), Olivier Muytjens als 22ste met Brice Pineau (Shelby Cobra Daytona HYRacing), Pierre Alain Thibaut als 25ste in een Shelby Cobra en het trio Castelein-Dujardyn-Duez als 31ste. Serge Libens en Thomas Dozin (Ford Mustang) starten vanaf de 60ste plaats en Vanina Ickx (Ford Falcon Sprint) vanaf de 62ste plaats, twee plaatsen voor de TVR van onder meer Luc de Cock.