Home > Circuit > IAME Series Benelux: de kampioenen zijn gekend

IAME Series Benelux: de kampioenen zijn gekend

Op het einde van een magnifiek weekend in Mariembourg viel het verdict in de IAME Series Benelux. Terwijl Elie Goldstein (X30 Senior) en Christof Huibers (X30 Super Shifter) reeds zeker waren van de titel, moesten Aaron Ferrazzano (X30 Junior), Arthur Hoang (Mini), Priam Bruno (Mini Rookie), Kevin Lemmens (X30 Master) en Matthieu Delbauf (X30 Senior Cup) de mouwen nog eens opstropen om de titels in hun respectievelijke categorieën binnen te halen.

(Persbericht/Foto © P.Verheuge)

Voor de vijfde en laatste proef van de IAME Series Benelux kwamen er dit weekend op het circuit van de Karting des Fagnes in Mariembourg niet minder dan 220 piloten aan de start. Met vijf nog toe te kennen titels in de zeven categorieën was er nog veel onbeslist voor de aanvang van deze ultieme manche. Ondanks de bewolking en de enkele regendruppels op zaterdag konden alle Finales gereden worden op een droge omloop. Alles was dus aanwezig om een mooi spektakel aan te bieden en deze zeer mooie “2022 campagne” in schoonheid af te sluiten.

We mochten een uitzonderlijk seizoen beleven” verklaart een opgetogen Thierry Lepinne, promotor van de IAME Series Benelux. “Het kampioenschap wordt steeds professioneler en blijft innoveren. Van de positieve punten onderlijn ik graag de samenwerking met Camp Company. Dit Duits bedrijf stelde ons zijn diensten ter beschikking inzake tijdopname, maar eveneens een beter sportief beheer dankzij camera’s die de koersdirectie als hulpmiddel hadden. Tot slot konden we dit weekend voor de eerste maal een livestreaming realiseren, wat een succes bleek te zijn. Bedankt aan alle teams en piloten die ons steunen door deel te nemen aan onze proeven. Het succes van de IAME Series Benelux hebben we evenzeer aan hen te danken.

X30 Senior: Giltaire neemt revanche

Met een Elie Goldstein, die reeds de titel binnen haalde in Genk, was er van spanning geen spoor meer in de X30 Senior klasse (14-30 jaar). Toch waren er nog veel piloten die het seizoen wilden afsluiten met een prestige overwinning voor 64 andere piloten. Evan Giltaire, die vorige maand in Limburg het slachtoffer werd van een gebroken ketting, nam zijn revanche dit weekend. De Fransman pakte de overwinning voor de Nederlander Henkie Kalteren en de Brusselaar Elie Goldstein en dat na een zeer pittige Finale. Het is alvast zijn eerste overwinning dit seizoen in de IAME Series Benelux! Yani Stevenheydens en de poleman Sam Balota waren op hun beurt goed vertrokken om te kunnen strijden voor de eerste plaats, maar nadat ze onderling een aanrijding hadden, vielen ze terug naar het midden van het klassement. Door dit koersfeit konden Nathanaël Den Hondt (beste rookie van de dag) et Noah Maton een plaats in de top 5 veroveren. Net daarachter vonden we de jonge Fransman Ilyes Pruvost, gevolgd door Victor Louis (beste rookie van het kampioenschap), Youri Bonte, Sita Vanmeert (eerste dame) en Bart Ploeg. Ondanks de aanrijding kon Balota toch de titel van vicekampioen binnenhalen, voor Kalteren, Stevenheydens en Ploeg.

X30 Junior: eerste nationale titel voor Ferrazzano

In de X30 Junior categorie (12-15 jaar) waren we getuige van een zeer mooie titelstrijd tussen Aaron Ferrazzano en Thibaut Ramaekers. De eerstgenoemde had bij deze het laatste woord! Door met slechts twee duizendsten van een seconde verschil de Finale te winnen voor Noah Monteiro en poleman Pacome Weisenburger, kon de piloot uit Fontaine-l’Évêque zijn eerste nationale titel pakken in de Junior klasse. Maar dit wou alvast niet zeggen dat Thibaut Ramaekers machteloos was, want in realiteit kon de Chimacien als eerste de Finish overschrijden, maar liep hij een tijdstraf op van vijf seconden voor een losgekomen voorbumper. Deze sanctie duwde hem terug naar de 6de plaats na Sacha van’t Pad Bosch en Simon Lacroix. De vicekampioen van 2022 had alvast geen spijt, want hij had alles gegeven tot het einde. Thibauld Geladé kon de Top 6 afsluiten, want na een mooie progressie kon hij Mats Broeren, Angelo Meli en Dylan Visser achter zich laten. Na de schrapresultaten kon Aaron Ferrezzano dus, met een voorsprong van 15 punten op Thibaut Ramaekers en 21 op Pacome Weisenburger, deze IAME Series Benelux 2022 als kampioen afsluiten.

Mini: Hoang in stijl

Arthur Hoang, die als grote favoriet werd aangeduid, realiseerde een droomweekend door zijn allereerste titel binnen te halen in de Mini categorie (10-12 jaar). De jonge Belg kon deze titel nog meer glans geven door zijn eerste overwinning te behalen in een Finale dit seizoen. Achter hem was er nog een andere piloot die de show verzorgde. Antoine Venant, auteur van de pole en eerste na de kwalificaties, eindigde op een mooie tweede plaats na de declassering van Senna Meunier (technische niet-conformiteit). Devon Hagelen werd eveneens gediskwalificeerd voor dezelfde reden, waardoor Gilles Herman als derde op het podium mocht plaatsnemen voor Maël Le Marchand en Wouter Bergheanu. De top 10 werd vervolledigd door Aaron Weeda, Giulian Sorvillo, Quinten Van Leeuwen, Edouard Godfroid en Arthur Matagne.
In het kampioenschap is het Gilles Herman die als vicekampioen eindigt voor Antoine Venant. Edouard Godfroid en Quinten Van Leeuwen eindigen respectievelijk als 4de en 5de .

Mini Rookie: dubbelslag voor Bruno

De pole positie, leider na de kwalificaties en winnaar in de Finale: Priam Bruno pakte de volle pot in de Mini Rookie klasse (7-10 jaar) in Mariembourg. En dat is niet alles! De jonge Belg kon eveneens de kampioenentitel binnenhalen in de IAME Series Benelux. In de finale domineerde Priam de debatten door meer dan 5 seconden voor zijn eerste achtervolgers, Finn Rossen en Milan Becu, uit te rijden. Jordi Broekman werd op zijn beurt rond geduwd tijdens de laatste wedstrijd van het seizoen. De tweede titelkandidaat van 2022 moest zich zodoende tevredenstellen met een 7de plaats na een verrassende Adriana Cumbo, Lukas Pellizzari en Timéo Rifflart, die respectievelijk 4de, 5de en 6de werden. De Nederlander kon desalniettemin de zilveren medaille behalen in de eindstand van het kampioenschap voor zijn landgenoot Finn Rossen, Milan Becu en Timéo Rifflart. Kortom allemaal namen waarvan we de evolutie zullen moeten volgen in de volgende jaren!

X30 Super Shifter: Claes wint voor de eer

Doordat Christof Huibers reeds in Genk de titel wist binnen te halen in de X30 Super Shifter klasse (175cc karts met versnellingsbak), had Sam Claes zijn zinnen gezet op een mooie afsluiter van het seizoen in Mariembourg en zo te eindigen met een positieve noot. En hij voegde alvast op een mooie manier daad bij het woord! Als zevende op de startgrid, na ingewikkelde kwalificaties, slaagde de Limburger er toch in zijn tweede Finale van het jaar binnen te halen, door één na één zijn tegenstanders het nakijken te geven. Hierdoor kon hij eveneens zijn tweede plaats in het kampioenschap verzekeren. Christof Huibers en Jimmy Deveen, die respectievelijk als tweede en derde over de finishlijn voorbij kwamen, zouden uiteindelijk niet op het podium staan. De reden hiervoor was een jumpstart die hen beiden een tijdstraf van vijf seconden opleverde. De twee piloten vielen zo terug naar de 4de en 5de plaats in de ranking, terwijl Corentin Grégoire en Tim Ver Elst ervan profiteerden op de overige twee plaatsen van de Top 3 van de dag in te nemen. In het klassement van de “Master” klasse (ouder dan 30 jaar), is het Erik Hellemans die de overwinning kon pakken voor kampioen Kevin Delcroix en Christian Piantoni.

X30 Master/X30 Senior Cup: feest voor Frete, Lemmens en Delbauf

De X30 Master categorie (30-39 jaar) beloofde een zeer intense laatste wedstrijd van het seizoen… en dat werd het ook! Terwijl Fabrice Frete de eerste plaats realiseerde in de kwalificaties en de finale, moesten Kevin Lemmens, Jim Ringelberg en Bjorn Verhamme wachten tot de laatste finale van het seizoen om te beslissen over het kampioenschap. Door als tweede te eindigen voor Jim Ringelberg en Bjorn Verhamme, kon Kevin Lemmes zich uiteindelijk tot kampioen kronen van de IAME Series Benelux met twee punten voorsprong op de Nederlander en zeven op de Kortrijkzaan. Spannend! Speciale vermelding eveneens voor Arne Van der Plaetsen, eerste in het Gentlemen klassement (voor piloten ouder dan 40 jaar) in Mariembourg en in het kampioenschap.

In de X30 Senior Cup (18-29 jaar) was er, zoals verwacht, een duel tussen Nick Smit en Matthieu Delbauf. De Nederlander en de Belg gingen van start in de Finale met een gelijk aantal punten en de rekenoefening was dus heel eenvoudig: diegene die voor de andere eindigde zou zich tot kampioen kronen. Nadat hij Matthieu Delbauf lang kon voorblijven, moest Nick Smit uiteindelijk toch de duimen leggen ten opzichte van zijn rivaal. Matthieu Delbauf, X30 Master Kampioen in 2021, kan dus een prachtige nieuwe titel toevoegen aan zijn palmares! Achter deze twee leiders, noteren we de mooie derde plaats van de Fransman Pierre Mochalski. In het eindklassement is het desondanks Anthony Moonen die de kleinste trede van het podium inneemt.

Tot slot wil het ganse team van de IAME Series Benelux Thierry Delré een zeer spoedig herstel toewensen. Tijdens de eerste start in de Finale werd hij het slachtoffer van een gewelddadige botsing, waarna hij door de hulpdiensten snel werd behandeld voor de pijn aan rug en nek.