Home > Circuit > Dragracing: Sandro Bellio voor de tweede maal Europees kampioen

Dragracing: Sandro Bellio voor de tweede maal Europees kampioen

Op de Santa Pod Raceway in Engeland haalde Limburger Sandro Bellio zaterdag de zege bij de Top Methanol klasse. Daarmee verlengt Bellio zijn Europese titel, een uniek feit!

Foto: © Jo Voets

Antti Horto (Top Fuel), Sandro Bellio (Top Methanol), Jan Ericsson (Pro Modified) en Jimmy Ålund (Pro Stock) werden gekroond als kampioenen van het seizoen 2022 in het Europese kampioenschap dragracing. Even was er twijfel of het evenement zou gehouden worden, na het plotse overlijden van de Engelse koningin, maar er kwam al vrij vlug de bevestiging dat er zou gereden worden onder een gewijzigd tijdschema.

Bellio, laat op de avond

Het werd een zeer lange finale-dag en het verdict viel voor onze landgenoot pas laat. In de Top Methanol finale trad, om halfacht in de avond, onze landgenoot en regerend kampioen Sandro Bellio in zijn Chevrolet Monte-Carlo Funny Car aan tegen Jonny Lagg. Daartoe had Bellio eerder al Silvio Strauch moeten opzij zetten in de halve finale. Lagg haalde de finale met eerder eliminaties van Linn Fløysvik en Daniel Jedborn. Minder dan 20 punten scheidden Bellio en Lagg bij de aanvang van de finale en dat betekende dat de winnaar, ook de winnaar van het kampioenschap zou worden. Bellio liet zich bij het groen niet verrassen, was eerder weg dan Lagg en stormde door naar een tijd van 5.51 seconden. Lagg kwam over de lijn met 5.67 seconden. Sandro Bellio pakte dus de titel in de FIA European Top Methanol.

De andere kampioenen

Geven we voor de liefhebbers nog even mee dat in de Top Fuel klasse de Zweedse Susanne Callin haar tweede zege pakte van het seizoen (nadat ze in augustus al won in Hockenheim). Maar de Fin Antti Horto had genoeg aan een start in de halve finale om de titel binnen te halen. Een gelijkaardig scenario was er in Pro Modified, waar regerend kampioen Jan Ericsson genoeg had aan winst in de kwartfinale om voor de tweede opeenvolgende keer de titel binnen te halen. Maar Ericsson sloot af in stijl en nadat al zijn tegenstanders in de problemen waren geraakt, rekende Jan Ericsson in de finale af met Bobby Wallace.

In Pro Stock tenslotte viel de beslissing in de halve finale, die werd gewonnen door Jimmy Ålund. De Zweed mocht zo zijn twaalfde titel in de Pro Stock op zak steken. In de finale moest hij echter wel nog, voor drie duizendste van een seconde, het onderspit delven tegen een veel beter gestarte Michael Malmgren.