Home > #Hoofdnieuws > F1 Zandvoort: Russell start sterk, Verstappen met pech

F1 Zandvoort: Russell start sterk, Verstappen met pech

In de eerste vrije training van de Grand Prix F1 van Nederland in Zandvoort reed George Russell (Mercedes) de snelste tijd. Zijn ploegmaat Lewis Hamilton werd tweede, Carlos Sainz (Ferrari) moest tevreden zijn met de derde plaats. Max Verstappen (Red Bull) viel uit door mechanische problemen.

Foto: AMG Mercedes F1 /: Tekst © Jarne De Scheemacker

Max Verstappen zal deze vrije training snel willen vergeten. Het zag er allemaal goed uit voor de Nederlander in zijn Zandvoort. Hij was het snelst na tien minuten, maar net na zijn snelste ronde gaf zijn versnellingsbak er de brui aan. Red Bull, en vooral Verstappen, verliezen zo een hele hoop oefentijd en data. De sessie werd tien minuten stilgelegd om de gestrande bolide van het circuit te takelen.

Na de onderbreking was Carlos Sainz in de Ferrari het snelst. Zijn ploegmaat Charles Leclerc had de vierde snelste tijd. Ze werden gesplitst door het duo van McLaren: Lando Norris zette de tweede snelste tijd neer, Daniel Ricciardo de derde. Op tien minuten van het einde voegden de beide Mercedessen, na lang onderaan gestaan te hebben op de tijdstabellen, zich bij het groepje van de snelsten. Russell klokte een tijd van 1:12.455 en stootte zo Sainz van de troon, Hamilton ging een kwartseconde trager dan Russell en sprong naar de tweede plaats.

Tijdens de eerste vrije training werd er ook getest met het DRS-systeem. De rijders mochten hun DRS al activeren voor de laatste bocht. De FIA wil zo kijken of het veilig is om met DRS door de laatste bocht te rijden. Als de FIA het goedkeurt voor de race, zou het de kans op inhaalmanoeuvres moeten verhogen.

De tweede vrije training is om 16u00, de race zelf start zondag om 15u00.