Home > Circuit > Kart: IAME Series Benelux, show en spektakel in Genk

Kart: IAME Series Benelux, show en spektakel in Genk

De IAME Series Benelux zorgde voor nieuwe records op basis van het aantal deelnemers in Genk dit weekend. De vierde van de vijf afspraken van het belangrijkste karting kampioenschap van de Benelux kon rekenen op de deelname van 297 piloten die de strijd aangingen op de Limburgse piste in de categorieën X30 Junior en X30 Senior op vrijdag en zaterdag, gevolgd door de Mini Rookie-, Mini-, X30 Super Shifter-, X30 Master klasse en de X30 Senior Cup op zondag. Deze voorlaatste proef van het seizoen was uiteraard heel belangrijk in de strijd voor de titels vooraleer richting Mariembourg te trekken voor de Finale van het Benelux seizoen die doorgaat op het circuit van de Karting des Fagnes van 23 t.e.m. 25 september.

(persbericht/foto: ©P.Verheuge)

Maar er stond ook nog iets anders op het spel in Limburg : de eerste zes in het tussentijds klassement van de kampioenschappen en de beste Rookie konden een uitnodiging verzilveren voor de IAME Warriors FINAL (IWF22). Dé proef van het seizoen die doorgaat tijdens twee weekends in Le Mans van 11 t.e.m. 23 oktober, dus niet alle categorieën zullen tegelijkertijd verzameld zijn.­

X30 Senior : Nu al een derde titel voor Goldstein !

Door zijn derde Finale van het seizoen binnen te halen dit seizoen, haalde Elie Goldstein alle spanning uit de X30 Senior klasse (14-30 jaar). Voor het derde opeenvolgende jaar kon de Brusselaar zich van de titel verzekeren in deze koninginnenklasse van de Benelux. Onder de 106 piloten die present tekenden was het nochtans Evan Giltaire die de kwalificatiemanches domineerde. In de Finale nam de Fransman opnieuw het commando tot hij in de steek werd gelaten door een gebroken ketting. En dat was een goeie zaak voor Goldstein… De drievoudige Benelux kampioen heeft nu de IAME Euro Series als volgende doel, een kampioenschap waarvan hij de leider is en die volgende week eindigt op dezelfde omloop, die van de Karting van Genk.

Na de opgave van Giltaire werd de spanning overgedragen naar de strijd voor de 2de plaats. De jonge Fransman Arthur Poulain, die momenteel tweede staat in de Europese competitie, had het laatste woord ten opzichte van de Israëliër Ariel Elkin. De Tsjech Eliska Babickova en de Italiaan Edoardo Ludovico Villa vervolledigden de top 5 voor de Antwerpenaar Sam Balota, die tweede blijft in het kampioenschap, Yani Stevenheydens, de Nederlander Henkie Kalteren, de Italiaan Giovanni Trentin en de Spanjaard Rubén Moya.

In de proef van Genk konden Sam Balota en Yani Stevenheydens zich zo goed als verzekeren van een plaats in de finale van het volgende RACB National Team stuur. In dit “Road to F4” project, voorbehouden voor Belgen geboren tussen 2005 en 2007, zal de strijd voor de derde kwalificatieplaats daar tegenover heel intens zijn tussen Victor Louis (momenteel beste Rookie in het kampioenschap), Noah Maton en Sita Vanmeert.

X30 Junior: Ramaekers maakt het spannend tot op het einde

De finale van de X30 Junior categorie (12-15 jaar) bood de kartingfans datgene waar ze het meest van houden in de discipline. Gedurende 15 ronden boden Aaron Ferrazzano – op kop na de kwalificatiesessies – en Thibaut Ramaekers een duel van een ongeziene intensiteit, door verscheidene keren van leiding te wisselen tijdens de laatste ronden. Met zijn nipte overwinning won de Chimacien niet alleen zijn tweede finale van het seizoen, maar hij voorkwam vooral dat Aaron Ferrazzano met het kampioenschap ging lopen. Na een vierde keer het maximum van de punten te scoren (tweemaal na de manches en twee maal in de Finale), is het de piloot uit Fontaine-L’Evêque die de laatste afspraak van het seizoen als leider zal aanvatten.

Achter beide Belgen konden de Fransman Pacome Weisenburger en de Portugees Noah Monteiro het duel enkel van op afstand bekijken, maar ze konden hun 3de en 4de plaats in het tussentijds klassement wel consolideren. De Fransman Clément Outran, auteur van de snelste tijd tijdens de oefensessies en titelverdediger, vervolledigde de top 5 van de Finale voor de Belg Angelo Meli, de Tsjech Lukas Horcicka, de Nederlanders Sky Defourny (beste Rookie) en Sasch van’t Pad Bosch en de Ier Jack Buckley.

­Mini: Van Leeuwen grijpt zijn kans

Het is moeilijk om een nog meer geanimeerdere Finale voor te stellen dan wat we mochten meemaken in de Mini categorie (10-12 jaar)! Gedurende 11 ronden veranderden de posities in de kopgroep van maar liefst tien piloten constant. Arthur Hoang, leider in het kampioenschap kon belangrijke punten sprokkelen door de kop te nemen na de kwalificatiesessies. Tijdens de Finale viel hij evenwel terug naar de 12de plaats na een contact en vervolgens een tijdstraf voor een duw. Gilles Herman, die zich op zijn beurt terug wou vechten in de titelstrijd, moest opgeven door een losgekomen kettingbeschermer en dat terwijl hij aan de leiding reed. Arthur Hoang blijft zo de grote favoriet voor de titel, maar er is nog een klein beetje resterende spanning in dit kampioenschap…

Antoine Venant dacht dat hij de goeie weg opging in Genk voor hij op het einde van de race werd ingehaald door Senna Meunier en vervolgens door Quinten Van Leeuwen. De Nederlander, die slechts 9de was na de manches, profiteerde van de omstandigheden om de overwinning te pakken voor Antoine Venant, terwijl Senna Meunier bestraft werd voor een losgekomen bumper. Het podium van deze zotte race werd vervolledigd door de Nederlander Jorn Helder voor de piloot uit de Verenigde Arabische Emiraten, Max Murray en de Nederlander Jelle Louwsma. Edouard Godefroid, die te maken had met een aanrijding in de eerste ronde, kon terug opklimmen naar de 6de plaats voor Temmo Koopmans, Giulian Sorvillo, Senna Meunier en Devon Hagelen.

Mini Rookie: status quo voor het duel Bruno-Broekman

Sinds de start van het seizoen is het “éénmaal voor de één en andermaal voor de andere” tussen de Belgen Priam Bruno en de Nederlander Jordi Broekman. De twee titelkandidaten in de Mini Rookie klasse (7-10 jaar) hebben hun gewoonte niet doorbroken en verdelen de grote punten onder elkaar. Jordi Broekman, die zijn rivaal voorging na de kwalificaties, moest Priam Bruno maar nipt voorlaten in de Finale. De situatie is dus niet veranderd en de spanning zal te snijden zijn in Mariembourg op 25 september.

In het kielzog van de titelkandidaten kon Luis Biélande voor de eerste keer een podiumplaats veroveren voor Milan Becu, Timéo Rifflart, Levin Barbier, Finn Rossen (goed teruggekomen na een diskwalificatie tijdens de kwalificatiesessies), Henti-Constant Kumpen, Mathéo Hautecoeur en Djamairo Hoft.

­­X30 Super Shifter: een derde voor Huibers!

Net als Elie Goldstein in X30 Senior, kon Christof Huibers zijn derde opeenvolgende titel veroveren in de X30 Super Shifter klasse. In deze klasse voor 175cc karts met versnellingsbak, kon de Antwerpenaar het maximum van de punten scoren na de kwalificaties vooraleer de Finale voor een derde keer dit seizoen te winnen.

Na hem was het Jimmy Deveen die kon weerstaan aan de druk van Sam Claes om zo zijn 2de plaats en zijn beste resultaat van het seizoen te realiseren. In een Finale zonder grote spanning zijn het Tim Ver Elst en Gilles Vandevoorde die de top 5 vervolledigen voor Thierry Delré die het Master klassement aanvoert voor piloten vanaf 30 jaar, voor Nick De Bruijn. De Nederlandse ex-kampioen van Europa maakte zijn terugkeer in de competitie.

­X30 Master/X30 Senior Cup: een goeie zaak voor Lemmens en Delbauf

Door de Finale te winnen in Genk, net zoals hij reeds deed eind juni, deed Kevin Lemmens een goeie zaak in de X30 Master klasse (30–39 jaar) . En dit is nog meer de realiteit als we weten dat Bjorn Verhamme, de leider in het kampioenschap, het moest doen met een 10de plaats na de kwalificaties, om vervolgens “slechts” als 9de te eindigen na de Finale… Hierdoor wordt het verschil kleiner tussen Lemmens en Verhamme, maar ook Jim Ringelberg maakt nog deel uit van de titelstrijd. De Nederlander, die leider was na de kwalificaties, pakte de 3de plaats in de Finale na de Fransman Fabrice Frete, die voor het eerst deelnam aan het kampioenschap dit seizoen. De Ier Richard Faulkner en Stéphanie Biélande, laureate bij de Gentlemen (ouder dan 40 jaar) vervolledigden de top 5 in X30 Master.

In de X30 Senior Cup (18-29 jaar) domineerde Mathieu Delbauf het weekend door het maximum van de punten te scoren, wat hem toeliet om de druk op leider Nick Smit, die tweemaal tweede werd, te behouden. Matteo Raspatelli kon bij zijn terugkeer de 3de plaats pakken voor Yarne Gillen en Axel Hansoulle. Anthony Moonen, derde in het kampioenschap, moest zich tevreden stellen met de 6de plaats. Hij zal vast en zeker revanche willen nemen op 25 september in Mariembourg!