Home > VAS > Rallysprint > VAS: terugblik Rally van Staden

VAS: terugblik Rally van Staden

Mikkelsen, Gryazin, Lefebvre, Verschueren, Casier, Ingram, Snijers, Bédoret en nog een handvol anderen waren de vedetten in de Rally van Staden. Maar de winnaar dat werd, nog maar eens, de onvermijdelijk… Andy Lefevere!

(persbericht)

Voor velen was de aanwezigheid van de “Priority drivers” een van de hoofdredenen om naar Staden te
komen. Maar Staden blijft een VAS regionale wedstrijd en dat ving de organisatie goed op met een
gescheiden eindklassering, die enkel was voorbehouden voor de VAS rijders. De dag begon er goed, met wat een duel scheen te worden tussen lokale held Andy Lefevere en zijn uitdager Gunther Monnens. Een Porsche duel dus, dat kon worden gearbitreerd door een Kurt Boone in de Evo X. Maar dat scenario ging al snel naar de prullenmand toen Gunther Monnens iets te enthousiast was op de vierde proef en een wiel van de Porsche reed. Einde wedstrijd. Kurt Boone, ook al even in de fout met de Evo X op de tweede proef, keek toen al aan tegen een achterstand van een minuut en moest vooral zijn achterhoede dekken tegen een oprukkende Lerminez op de Fiesta R5. Kurt Boone en co Stijn Aper hielden voor 10 seconden vast aan de tweede plaats. Jeoffrey Lerminez en Danny Markey schoven aan op de derde podiumtrede.

Glorie, pech en ingeloste beloftes op de Rally van Staden

De zege, die was voor Porsche van de immer populaire en sympathieke Andy Lefevere, uiteraard
bijgestaan door Marc Noppe. En zoals Andy het beloofde, gaat deze beker…naar het kerkhof. Daar zal hij worden gezet op het graf van AMC-medewerker Jordy “Fwoortn” Dufoort, die in december 2020
omkwam bij een tragisch quad ongeval. In de Divisie 1-2 zagen we in extremis een zege van Jeroen Vanhoutte en Thalia Decruyenaere op de Subaru Impreza nadat Stefaan Tjoens en Greet Passchyn, die de hele dag aan de leiding lagen, de Evo X aan de kant moesten zetten op de allerlaatste proef. Zoals Stefaan het steeds zelf aangeeft: “iedere wedstrijd moet gereden worden”. In het Historic luik was de zege voor Nick Toorré en Frank Verschoore op de Ford Sierra Cosworth. Zijn relaas lees je in onze dixit. Maar wat te denken van Danny Vancoillie en Thomas Geldhof, die wat hulp kregen uit slalom-middens met Frederik De Clercq en de Extreme banden. Vancoillie won met zijn Opel Kadett de klasse Oldtimer op een 11de plaats algemeen, ver voor veel zwaardere machinerie! Top prestatie.

Van de BRC toppers en Ieper-tenoren die de WK-manche kwamen voorbereiden, reden uiteindelijk vier
teams de complete wedstrijd uit. Het werd een volledige top drie voor de Skoda Fabia Rally2 Evo, met
Chris Ingram voor Gino Bux en Sébastien Bédoret. Voor Grégoire Munster was het net dat ietsje erger
want hij vernielde zijn Hyundai i20 in een crash en moet nu hopen op een snelle herstelling voor de Ypres Rally