De FIA had het eerder al aangegeven en zij blijven op schema: het akkoord over de nieuwe motorenreglementen is er al nu, midden augustus 2022. De reglementen steunen op vier pijlers met daarin niet zoveel schokkende elementen. We overlopen het even met u.
foto: ©fia.com
Het spektakel moet gegarandeerd blijven voor de FIA, en dus blijft men inzetten op de huidige motorarchitectuur. Hoogtoerige verbrandingsmotoren, die veel pk leveren en waarbij door de vele gecontroleerde en zeer specifieke elementen de verschillen tussen de constructeurs nooit hoog oplopen.
De FIA streeft duurzaamheid na, en wil dat doen met een motorenreglement dat in grote lijnen het bestaande volgt. Er blijft een verbrandingsmotor, V6 van 1600 cc, met een verminderde brandstoftoevoer die steunt op het doorvoer-vermogen (en dus niet op massa of volume van de brandstof doorstroom). De verbrandingsmotor (ICE) zal ongeveer 400 kW leveren. De belangrijkste wijzigingen zijn het verdwijnen van de MGU-H, een soort warmtewisselaar die thermische energie omzette in elektrische. Het element was voor de meeste constructeurs van weinig nut. In de plaats wordt er nu ingezet op meer elektrische energie. Die kan nu tot 50% van het vermogen leveren. De brandstof voor de ICE wordt 100% duurzaam.
Kostenbesparing staat ook hoog op de agenda. Om de kansen gelijk te houden voor de constructeurs en extreme verschillen uit te sluiten is het aantal sessies dat de motorenleveranciers mogen spenderen op de testbanken gelimiteerd. De budgetbeperking van 95 miljoen dollar blijft gelden tot 2025 waarna er zal worden overgegaan naar een “budget cap” van 130 miljoen dollar.
Open voor nieuwe constructeurs
Als laatste pijler wordt de toegankelijkheid voor nieuwe constructeurs aangehaald. Dat zou erop kunnen wijzen dat de goedgekeurde reglementen in de lijn liggen van wat een aantal Duitse constructeurs op hun verlanglijstje hadden. Het is een publiek geheim dat Porsche, Audi en/of VW naar de F1 lonken. Maar Audi is eerder terughouden wat betreft het opzetten en ontwikkelen van een volledig nieuw team in F1. Zij willen een compleet team kunnen overnemen, iets wat vandaag quasi onmogelijk wordt geacht. Verder was er VW, dat nogal hard drukte op het gebruik van bio-brandstoffen. Met de “100% duurzame fuel” zou ook die hindernis mogelijk uit de weg zijn geruimd.
Verder worden er nog een aantal veiligheidsvoorschriften aangescherpt (zoals de rollbar, de flexibiliteit van bepaalde onderdelen en de vlakke bodem) en komen er sensoren die de zogenaamde “porpoising” zullen meten (het “pompen” van de wagens dat trillingen veroorzaakt).
Zullen de wagens en motoren er anders uitzien? Zullen de bolides opnieuw wat lawaai maken? Zullen VW, Audi of Porsche hun opwachten maken? Het is allemaal nog (zeker in F1) verre toekomstmuziek, want deze reglementering zal pas in voege treden in 2026. Behoudens extreme droogte, zal er ondertussen nog heel wat water naar de zee vloeien!