Home > Circuit > IAME Series Benelux: 300 piloten maken hun opwachting in Genk dit weekend 

IAME Series Benelux: 300 piloten maken hun opwachting in Genk dit weekend 

De IAME Series Benelux zijn klaar om dit weekend in Genk alle records te verbreken. Belgen, Fransen, Nederlanders, Italianen, Denen… Een zeer internationaal deelnemersveld van 300 renners wordt verwacht in Limburg voor de vierde wedstrijd van het seizoen. Er zal dus volop strijd zijn in de verschillende categorieën die op het programma staan en we mogen spannende wedstrijden verwachten met het oog op de titel!

(Persbericht)

Na een welverdiende pauze, gaan de IAME Series Benelux dit weekend in Genk terug vol aan de bak.  Voor de vierde manche van het seizoen sneuvelt er alvast een record, want niet minder dan 300 piloten uit alle uithoeken van de wereld zijn ingeschreven voor deze afspraak.  Mini, Mini Rookie, X30 Junior, X30 Senior en de X30 Master/Senior Cup: vijf van de zes categorieën van het kampioenschap zijn volzet.  Nooit eerder gezien!  Ondanks alle inspanningen van de organisatoren kunnen een twintigtal piloten niet aan de start komen tijdens de Limburgse meeting van 19, 20 en 21 augustus.

Naast het feit dat het een prestigieuze wedstrijd is om te winnen, is deze wedstrijd voor veel rijders een belangrijke etappe van het seizoen: Genk kan een keerpunt worden in het Benelux-kampioenschap en zal ook dienen als tussenstation om zich te kwalificeren voor de IAME World Final in Le Mans (IAME Warriors Final). Het is immers op basis van het algemeen klassement van de eerste vier evenementen van het seizoen dat de zeer gewilde uitnodigingen zullen worden verdeeld onder de besten in de verschillende categorieën.

Voor andere deelnemers vormt dit weekend de finale van de IAME Series Netherlands of als voorbereiding op de laatste ronde van de IAME Euro Series, dit volgende week doorgaat op de piste van Karting Genk.  Hoe dan ook, het staat vast dat met zo’n deelnemersveld het spektakel verzekerd is!

X30 Seniorfouten uit den boze voor de titelkandidaten

De X30 Senior klasse (14-29 jaar), die wordt aanzien als de koninginneklasse van de IAME Series Benelux, belooft een hevige strijd te gaan leveren. Deze categorie kan rekenen op de aanwezigheid van niet minder dan 100 piloten  voor deze vierde afspraak van het seizoen.  In de titelstrijd is Elie Goldstein het best geplaatst: de Brusselaar heeft een mooie voorsprong opgebouwd in het kampioenschap na zijn twee overwinningen in Ostricourt en Genk.  Sam Balota, de Nederlanders Henkie Kalteren en Bart Ploeg, en Yani Stevenheydens zullen dit weekend moeten winnen als ze de trend willen doorbreken.

Voor de vijf titelkandidaten van 2022, zal de overwinning pakken meer dan ooit niet de simpelste taak zijn.  Sita Vanmeert, die tweede was in Genk eind juni, heeft alvast de wapens om mee te strijden, maar Noah Maton, de Nederlander Daan Steenman en de Fransman Illiano Couture eveneens.  En dat is nog niet alles!  Onder de internationale piloten die zich komen voorbereiden voor de Finale van de IAME Euro Series zijn er heel wat die vooraan zullen willen meestrijden.  We denken onder meer aan de Fransen Arthur Poulain en Evan Giltaire, aan de Spanjaard Rubén Moya, maar eveneens aan de Tsjechen Petra et Eliska Babickova.  Alvast een mooie line-up met potentiële hoofdrolspelers voor de topposities, waaraan we zeker nog enkele verrassingen zullen moeten toevoegen.

X30 Juniornog steeds onbeslist

Net als de X30 Senior klasse, belooft de X30 Junior klasse (12-15 jaar) een zeer spannende race te gaan leveren! Met meer dan 70 deelnemers uit België, Nederland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Mexico, Griekenland en Portugal is het moeilijk om een favoriet te kiezen. Enkel één ding is zo goed als zeker: de strijd om het kampioenschap zal gaan tussen de huidige leider, Aaron Ferrazzano, en een trio achtervolgers bestaande uit Thibaut Ramaekers, Pacome Weisenburger en Noah Monteiro. Met nog twee races te gaan, staat deze top 4 gegroepeerd op 27 punten.

Tegelijkertijd zullen deze vier Alexi Constant, Patrice Kowalewski, Simon Lacroix en de Fransman Clément Outran in de gaten moeten houden, die dit jaar reeds allemaal in de Top 5 zijn geëindigd. Laten we ook de Nederlandse Sacha van’t Pad Bosch niet vergeten, momenteel 3de in de IAME Euro Series, die vastbesloten is om de hoogste trede van het podium te bereiken!

Mini: de goeie keer voor Hoang?

Hij kon dit seizoen nog niet winnen, maar Arthur Hoang is nog steeds één van de favorieten om de Mini klasse (10-12 jaar) te winnen. De Belg is momenteel leider in de IAME Series Benelux en wil zijn succes dit weekend voortzetten. Daarvoorzal hij zich wel moeten ontdoen van zijn naaste achtervolgers in het kampioenschap: Senna Meunier, Edouard Godfroid, winnaar van de laatste Finale, en Gilles Herman. In een opnieuw zeer goed bezet veld (36 piloten aan de start) zal de strijd om de eerste plaats geen strijd met vier worden. Devon Hagelen, Antoine Venant, Maël Le Marchand en Quinten Van Leeuwen zullen allen van zich willen laten spreken. En wat te denken van de Tsjech Zdenek Babicek, die de eerste finale van het seizoen won in Mariembourg? Je hebt het dus al wel begrepen, aan kandidaten voor de kopposities ontbreekt het alvast niet en misschien zijn zij de enigen niet!  We weten intussen dat het mooie van deze klasse is dat er regelmatig veel talenten naar voor komen.

Mini Rookie: Bruno-Broekmanhet duel gaat verder

Voor de eerste keer sinds het begin van het seizoen gaat Priam Bruno dit weekend van start als enige leider in de Mini Rookie klasse (7-10 jaar) van de IAME Series Benelux.  Maar de Belg beseft dat zijn voorsprong op de Nederlander Jordi Broekman beperkt is bij het laten vallen van hun slechtste resultaat.  We verwachten dus een nieuw, hevig duel tussen deze jonge piloten in Genk, waar ook de concurrentie niet min zal zijn.  Na zijn twee podiumplaatsen in Ostricourt en Genk wordt Finn Rossen beschouwd als één van de meest geduchte kandidaten voor de overwinning, samen met Milan Becu en Djamairo Hoft.  Ook andere jonge piloten kunnen mogelijk schitteren in Limburg, zoals Luis Bielande en Timéo Rifflart, om er maar twee te noemen.

X30 Super ShifterHuibers favoriet, comeback voor De Bruijn 

De deelnemers van de X30 Super Shifter klasse bieden met hun karts, uitgerust met een 175cc motor en een versnellingsbak, altijd een indrukwekkend spektakel aan. Christof Huibers, tweevoudig titelverdediger, winnaar in Genk en leider in het kampioenschap mag zich de favoriet noemen voor de aanvang van de vierde afspraak van het seizoen.  Zoals altijd zal de Antwerpenaar moeten uitkijken voor Sam Claes.  Zijn grootste tegenstander in de titelstrijd weet als geen ander dat hij zal moeten winnen indien hij zijn kansen in het kampioenschap gaaf wil houden.  Voor het podium verwachten we een mooie strijd met Guillaume Carette, Tim Ver Elst en Jimmy Deveen, driepiloten die we regelmatig vooraan terugvinden.  Zullen jongens als Corentin Grégoire in staat zijn om mee te strijden vooraan? Kan Thierry Delré, na het beëindigen van zijn X30 Master-campagne, een comeback maken in de X30 Super Shifter klasse? Dat zullen we dit weekend ontdekken!

We onderlijnen eveneens de aanwezigheid van Nick De Bruijn, teammanager van PDB Racing. Deze voormalige piloot van hoog niveau maakt zijn comeback in de competitie, maar… just for fun.  We vinden de Nederlander eveneens terug in het “Master” klassement, waar hij de strijd zal aangaan met Kevin Delcroix, Erik Hellemans en Thierry Delré.

X30 Master/X30 Senior Cupstrijd op alle niveaus

Met 36 ingeschreven piloten in totaal zouden de X30 Masterklasse (30-39 jaar) en de X30 Senior Cup (18-29 jaar) ook goud waard moeten zijn!  Belangrijk om volgen, zal de strijd zijn om de titel in de Master klasse tussen leider Bjorn Verhamme en Jim Ringelberg en Kevin Lemmens. Hoewel de Kortrijkse piloot een goede start van het seizoen heeft gemaakt, weet hij ook dat zijn twee rivalen hem geen cadeaus zullen doen. De Nederlander Brian Kroon, de Belg Quentin Henry en de Luxemburger Kim Longhino zullen de scheidsrechters zijn van deze strijd. Maar ze zullen eveneens allemaal rekening moeten houden met de Fransman Fabrice Frete.  De Fransman, winnaar van de tweede ronde van de IAME Series Benelux 2021 in Mariembourg, zal er niet bij zijn om een figurantenrol te spelen.

Tegelijkertijd zullen de toeschouwers in Genk de verschillende duels van de Senior Cup kunnen volgen. Vooraan zouden we de mannen moeten vinden die momenteel de Top 3 van het kampioenschap vormen: Nick Smit, Matthieu Delbauf en Anthony Moonen. Maar in deze zeer open klasse, zijn er verschillende kandidaten die kunnen kans maken op die Top 3.  We denken onder meer aan Ricardo Doornbosch, Jentsen Adriaenssens en Pierre Mochalski.

Heb je zin om van dit spektakel te genieten?  Schrijf het alvast in jullie agenda!  Op vrijdag en zaterdag zijn het de categorieën X30 Senior en X30 Junior die aan de beurt komen met de Finales voorzien vanaf 16u45.  Op zondag wordt de piste van Karting Genk gekleurd met de Mini Rookie-, Mini-, X30 Master- en de X30 Super Shifter klasse, alsook de X30 Senior Cup. Op het menu: een volledig programma met kwalificatiemanches (vanaf 13u15) en de Finales (vanaf 16u20).

Kalender IAME Series Benelux 2022

25-27 maart: Mariembourg

22-24 april: Ostricourt

24-26 juni: Genk

19-21 augustus: Genk

23-25 september: Mariembourg