Home > #Hoofdnieuws > Zolder 24: de dames aan het woord – de vijf van Xwift

Zolder 24: de dames aan het woord – de vijf van Xwift

Maar liefst acht vrouwen nemen via Xwift Racing Events deel aan de 24 uur van Zolder. Esmée De Vilder, Ellen Leysen, Shana Mertens, Nina Pothof en Janine Rozendaal zijn de gelukkigen die via de competitie “Xwift Racing Ladies” werden uitgekozen om een volledig damesteam bij de 24 uur van Zolder te vormen. Met een uitgebreide opleiding van Xwift zijn ze klaargestoomd voor de Limburgse etmaalrace.

Hoe is jullie passie voor autosport ontstaan en hoe hebben jullie de eerste stappen gezet om deze sport actief te gaan uitoefenen?

Esmée: “Mijn vader hield van Formule 1 en zo gingen we wel eens naar de kartbaan. Daar hebben ik en mijn broers de kriebels opgevangen van het racen. Ik was ongeveer veertien jaar toen ik meer en meer ben beginnen karten en in het wereldje van de huurkarts terecht kwam. Enkele weken geleden werd ik in Portugal zelfs wereldkampioen huurkarts bij de vrouwen. Eén van de selectieproeven bij Xwift was een kartproef, waarin ik me kon onderscheiden van de anderen. Voor de trainingen met Xwift had ik nog nooit met een racewagen gereden. De 24 uur wordt mijn debuut op een circuit.”

Ellen: “Mijn papa heeft de passie aangebracht. Hij was autoliefhebber. Ik heb met hem de garages afgeschuimd naar de exclusievere wagens en zo is de liefde ontstaan. Mechaniek interesseert me enorm en ik studeerde voor automonteur. Het is een microbe, iets wat moeilijk te beschrijven is! Ik was een aantal jaar als technieker verantwoordelijk voor een productieafdeling, maar nu kart ik en zie ik mechaniek als een hobby. Ik zag de oproep van Xwift op Facebook en heb mijn kans gewaagd. Wonder boven wonder is het gelukt en wordt het mijn debuut op het circuit.”

Shana: “Door te gaan karten met vrienden is de interesse gegroeid. Ik rij amateurwedstrijden karting en via Facebook zag ik de oproep van Xwift. Het wordt dus ook mijn allereerste autosportwedstrijd.”

Nina: “Mijn ouders reden vroeger karting. Toen ik geboren ben, is mijn moeder gestopt. Sinds mijn vijfde kart ik zelf en ik heb al het Nederlands, Europees en wereldkampioenschap gereden met o.a. Rotax en X30. Op dit moment rij ik het Nederlands kampioenschap schakelkart en sinds 2020 ben ik actief in de autosport. In de C1 Cup ben ik vorig jaar tweede geworden en ik heb ook al veel trackdays afgewerkt.”

Janine: “Ik ging als klein meisje mee met mijn pa die op het circuit racete. Het was een droom om zelf te kunnen rijden. Afgelopen november heb ik mijn licentie gehaald en dit jaar rij ik samen met mijn vader in de Porsche 944 Cup. Ik heb tot nu toe drie races gereden, waaronder één op Circuit Zolder. Via via kwam ik bij de selectie van Xwift terecht.”

Wat is jullie doelstelling voor deze 24 uur van Zolder?

Hierin zijn de dames het unaniem eens dat ervaring opdoen en uitrijden het belangrijkste is, maar ze dromen wel van een  podium en stiekem een overwinning.

#33 Xwift Racing Events BMW 325i: Esmée De Vilder – Ellen Leysen – Shana Mertens – Nina Pothof – Janine Rozendaal