Home > Rallycross > DIVERS > WK en Euro rallycross Noorwegen: Belgen beginnen prima

WK en Euro rallycross Noorwegen: Belgen beginnen prima

In het Noorse Hell werd vandaag de eerste dag van de openingswedstrijd van het FIA Wereldkampioenschap rallycross afgewerkt. Daarnaast was er de tweede wedstrijd voor RX2e, met onze landgenoot Viktor Vranckx en de derde wedstrijd voor het Europese gebeuren in RX1 en RX3 met respectievelijk de Belgen Enzo Ide en Kobe Pauwels.

foto’s copyright Johnny Loix

Voor het FIA Wereldkampioenschap rallycross breekt een nieuw tijdperk aan. Het kampioenschap is vanaf dit jaar voorbehouden voor volledig elektrisch aangedreven wagens. Voor deze openingswedstrijd kwamen vier teams en in totaal acht wagens aan de start. Het Franse team GCK heeft meer tijd nodig om de wagen klaar te krijgen en ook ES Motorsport was niet van de partij. Het was regerend kampioen Johan Kristoffersson (Volkswagen) die de eerste snelste tijd liet noteren in het elektrische wereldkampioenschap rallycross. De Zweed Timmy Hansen was tweede met een Peugeot 208. In de volgende heat stonden de twee Zweden naast elkaar op de grid en in een rechtsreeks duel was Timmy Hansen net ietsje sneller dan Kristoffersson, daardoor leidt Timmy Hansen na twee reeksen.

In RX2e doet de jonge Belg Viktor Vranckx, begin juli nog winnaar in Zweden, het dan weer uitstekend. Vranckx, nog steeds maar zestien, zette de twee reeksen helemaal naar zijn hand en hield telkens het hoofd koel onder het goedkeurend oog van zijn spotter Guillaume De Ridder. Dat leverde Vranckx twee snelste tijden op wat hem ongetwijfeld vertrouwen zal geven voor het vervolg op zondag.

En ook in Euro RX3 leidt een landgenoot na de eerste dag. Kobe Pauwels (Audi A1) moest in de eerste reeks de Tsjech Jan Cerny (Skoda Citigo) nog voor zich dulden maar zette orde op zaken in de volgende heat. Pauwels was daar een kleine vier seconden sneller dan de Pool Damian Litwinowicz.

In Euro RX1 is het de Zweed Anton Marklund die leidt na twee heats en even veel besttijden. Marklund had met zijn Hyundai i20 eerder al de wedstrijden in Hongarije en Zweden gewonnen, de laatste weliswaar na een diskwalificatie van Oliver Solberg, maar blijft dus domineren in deze klasse. Onze landgenoot Enzo Ide was met zijn Audi S1 derde in de eerste reeks en vierde in de volgende heat. Wat reekspunten betreft heeft Ide echter maar twee puntjes minder dan de Jamaicaan Fraser McConnell en even veel als de Noor Andreas Bakkerud. Alles blijft dus mogelijk alvorens zondag de fase van de finales begint.