Home > #Hoofdnieuws > TotalEnergies Spa 24: Belgen vooraan na de nacht, WRT krijgt klappen

TotalEnergies Spa 24: Belgen vooraan na de nacht, WRT krijgt klappen

De nacht is vertrokken boven de legendarische omloop van Spa-Francorchamps en waar de ene strijdt om de zege, likt de ander zijn wonden. Hoe dan ook, de Belgen doen het schitterend, met in drie van de vier klassen een Belgische rijder aan kop van het klassement. Laurens Vanthoor doet dat algemeen in zijn KCMG Porsche, Sarah Bovy leidt in haar Iron Dames Ferrari in de Gold Cup en in Pro/Am heeft Alessio Picariello de leiding in handen in de Herberth Motorsport Porsche. Enkel in de Silver Cup, waar de Attempto Audi het veld aanvoert, zien we geen Belg.

De nacht was hard, met vooral een zwaar ongeval van de #16 Earl Bamber Motorsport Porsche met Matthew Payne achter het stuur. De rode vlag duurde goed een uur, maar gelukkig bleek de Nieuw-Zeelander niet zwaargewond.

In die strijd zijn ook een waslijst favorieten verdwenen. Dat was onder meer het geval voor de GPX Martini Racing 911 GT3 R van Christensen-Lietz-Estre, die net na de herneming deze nacht aan de kant moest met een transmissieprobleem. Echter het grootste drama was er bij WRT dat om 6u15 deze ochtend een aanrijding zag tussen Charles Weerts (Audi #32) die een noodstop moest maken om een McLaren te ontwijken, en Nico Müller (Audi #46). Vanthoor-Weerts-van der Linde dienden op te geven, terwijl de wagen van Valentino Rossi net nog in de top 20 zit. Audi heeft overigens geen enkele Pro-wagen meer in strijd voor de zege, terwijl ook Lamborghini niet in de top 10 te vinden is.

Benjamin Lessennes (Boutsen Audi) en Lémeret-Soulet-Bailly (CMR Bentley) verdwenen ook uit de wedstrijd.

Nog vier merken vooraan

De strijd om de zege is er één tussen Porsche, met KCMG (Olsen-Tandy-Vanthoor) en EMA (Nasr-Campbell-Jaminet), BMW met beide Rowe BMW M4, Ferrari, ook met nog de twee Iron Lynx 488 GT3 in dezelfde ronde als de leider, net als Mercedes met de exemplaren van Gruppe M en AKKODIS. Net achter de koprgroep vinden we ook nog de Aston Martin van onder meer Maxime Martin en de JOTA McLaren. Alle toppers hebben overigens hun verplichte technische stop van vier minuten uitgevoerd en dus is het nu racen tot de meet.

In de Gold Cup leiden de dames dus, met Frey-Gatting-Pin-Bovy, voor de Walkenhorst BMW M4 en de Winward Mercedes-AMG. Ulysse De Pauw (WRT Audi) is vijfde.

In Pro/Am is het Picariello (Porsche) versus Louis Machiels (Ferrari), met de Garage 59 McLaren als scherprechter en in Silver heeft Audi een 1-2 in handen, terwijl Baptiste Moulin (Lamborghini) zesde is.