Home > Rally > Divers > In memoriam: Paddy Hopkirk

In memoriam: Paddy Hopkirk

Patrick Barron Hopkirk, geboren op 14 April 1933, overleed afgelopen week. Hopkirk werd vooral bekend door de Mini Cooper de eerste zege te schenken in de Rally van Monte Carlo in 1964. Het bevorderde hem tot rally-legende.

foto: rv CC-by-SA 4.0/BMC press office archief
& CC-by-SA 3.0

De Noord-Ier Paddy Hopkirk zat al op vroege leeftijd achter het stuur en liet zich opvallen door een zege in de heuvelklim van Cairncastle in 1953. Het leverde hem een gratis ritje op met een VW Kever in het Circuit of Ireland in 1953. Hopkirk kwam in beeld met zeges in de klasse in de Circuit of Ireland rally van 1955 en werd er de beste Ierse rallyrijder voor drie opeenvolgende jaren. Daarna volgden fabriekszitjes voor Triumph en met de Hillman Husky (1959) en de Rapier (1960) in de Safari Rally. Zeges volgden in het Circuit of Ireland (1961 en 1962).

Het verhaal in Monte Carlo begon met een derde plaats op Sunbeam Rapier in 1962, vooraleer hij overschakelde naar de Mini in 1963. Maar het was slechts in 1964, met naast zich Henry Liddon, dat hij won in de Monte Carlo Rally van 1964 in een Mini Cooper S. Deze eerste zege voor de kleine Mini gaf Hopkirk een plaatsje in de rallylegende.

Hopkirk was, als een rijder van zijn tijd, een manusje van alles. Hij ging naar Australie om deel te nemen aan de Bathurstst 500, won het Circuit of Ireland in 1965 en 1967 en de Acropolis rally in 1967. In 1968 gaf Hopkirk een mogelijke zege in de London-Sydney Marathon op om het gestrandde team Bianchi-Ogier te redden die met hun Citroën DS een frontale aanrijding hadden met een andere wagen op de weg. Hopkirk reed tijdens de rest van zijn autosportcarrière de meest diverse wedstrijden, met wisselend succes. Maar zijn naam was gekend door iedereen in Ierland en het VK. Buiten de sport had hij een autorijschool en een zaak in auto-toebehoren. Naast zijn zaken was hij ook nog een supporter van WheelPower, een liefdadigheidsinstelling die de rolstoelsport promoot en hij was vicevoorzitter van de British Racing Drivers’ Club.

Hopkirk overleed op 21 juli 2022 en werd 89 jaar oud.