Home > #Hoofdnieuws > WRC Estland: Rovanperä viert verjaardag van eerste WRC-zege

WRC Estland: Rovanperä viert verjaardag van eerste WRC-zege

Kalle Rovanperä (Toyota), leider in het FIA World Rally Championship, zal dit weekend enkele speciale herinneringen ophalen aan zijn terugkeer in de Rally van Estland. Vorig jaar behaalde hij hier zijn eerste overwinning in een WRC-rally.

Foto ©: Red Bull

Vorig jaar behaalde de jonge Fin zijn eerste overwinning in een WRC-rally. Hij schreef geschiedenis door de jongste winnaar te worden in het 50-jarige bestaan van het kampioenschap. Een overwinning in deze zevende rally van het seizoen zou Rovanperä een stap dichter brengen bij een nieuwe recordprestatie om de jongste WRC-kampioen te worden. “Natuurlijk zal het leuk voor me zijn om terug te keren naar de Rally van Estland,” zei Rovanperä. “Vorig jaar daar winnen was een geweldig moment en het was echt een sterk weekend voor ons.”Dit jaar staan we in een andere situatie aan de leiding van het kampioenschap en dus zullen we de weg moeten openen, maar hopelijk kunnen we daar opnieuw een goed resultaat neerzetten.”

Bij Rovanperä zit de rallysport in zijn bloed. Zijn vader, Harri, was een rallypiloot voor verschillende teams en won in 2001 de Rally van Zweden. Omdat de Finse wet deelname aan rally’s meestal niet toestaat vóór de leeftijd van achttien, ging Rovanperä naar Letland. Daar begon hij met het rijden van rallysprints op twaalfjarige leeftijd. In 2015 won hij het juniorenkampioenschap in Letland, gevolgd door het hoofdkampioenschap in 2016 en 2017 in een Skoda Fabia. Rovanperä slaagde voor zijn rijexamen in 2017, een dag na zijn zeventiende verjaardag, dankzij een vrijstelling van de Finse regering. Drie weken later startte hij in de Rally van Groot-Brittannië. In de laatste rally van het seizoen, de Rally van Australië, werd hij de jongste rijder ooit die een WRC2-rally won.

Hij tekende in 2018 voor Skoda Motorsport en eindigde als derde in de WRC2 met twee overwinningen. Twaalf maanden later werd hij de jongste winnaar van een WRC-titel. Rovanperä had 31 punten voorsprong in de WRC2 op Mads Ostberg. Hij vervoegde Toyota vanaf 2020 en tijdens zijn tweede rally in Zweden werd hij met 19 jaar en 139 dagen de jongste rijder ooit die een podiumplaats behaalde.  In 2021, met de leeftijd van 20 jaar en 290 dagen, werd hij de jongste rallywinnaar in de WRC-geschiedenis in Estland. Hij voegde kort daarna nog een overwinning toe aan zijn palmares in Griekenland, voordat hij het seizoen als vierde afsloot.

Intussen zijn we één jaar later en heeft Rovanperä al zes overwinningen op zijn naam staan. Rovanperä leidt het WRC-kampioenschap met 65 punten voorsprong op Thierry Neuville (Hyundai) en won vier van de laatste vijf rally’s. Zonder al te veel pech lijkt Rovanperä op weg naar zijn eerste wereldtitel. Dat zou hem ook veruit de jongste wereldkampioen ooit maken. De Brit Colin McRae was 27 toen hij de wereldtitel pakte in 1995. Rovanperä zal net 22 zijn geworden wanneer de laatste rally van het seizoen wordt gereden.

De tussenstand na zes rally’s:

  1. Kalle Rovanperä (145 punten)
  2. Thierry Neuville (80 punten)
  3. Ott Tänak (62 punten)
  4. Takamoto Katsuta (62 punten)
  5. Craig Breen (60 punten)
  6. Elfyn Evans (57 punten)