Home > #Hoofdnieuws > Goodwood Festival of Speed: vooruitblik

Goodwood Festival of Speed: vooruitblik

Van donderdag 23 juni tot en met zondag 26 juni komt het Goodwood Festival of Speed, misschien wel het grootste auto-evenement ter wereld, weer tot leven. Autofans van over de hele wereld komen naar het festival in West Sussex, Engeland, voor het eerste evenement zonder beperkingen sinds de coronapandemie. Het evenement vindt plaats op het Goodwood Estate, het wereldberoemde huis van Charles Gordon-Lennox, de elfde hertog van Richmond. Er worden 150 000 mensen verwacht.

Foto’s: Motul

Het Goodwood Festival of Speed is een jaarlijkse heuvelklim met historische raceauto’s. Het is een evenement voor iedereen, of het nu supercar, rally of klassiek is. Zoals de naam zegt, het is een Festival of Speed, dus het gaat om alles wat snel is. Dit jaar doet er ook een landgenote mee, Sarah Bovy. De Belgische vormt een deel van het racetrio Iron Dames, samen met de Deense Michelle Gatting en de Zwitserse Rahel Frey. De Iron Dames zullen in de Ferrari 488 GTE rijden. De teambaas van Iron Lynx, dat het Iron Dames-team runt, zei: “We zijn vereerd om uitgenodigd te worden en deel te nemen aan het Goodwood Festival of Speed met een van onze GTE auto’s. Het is een van de mooiste en meest iconische motorsport evenementen in de wereld, met een aantal ongelooflijke winnende auto’s van de afgelopen decennia die voor iedereen te zien zijn. Het wordt een gedenkwaardige ervaring voor het hele team en vooral voor de Iron Dames, want dit is de eerste keer dat we aan een evenement als dit deelnemen.”

Ook stuntrijder en Motul-ambassadeur Travis Pastrana is met Subaru USA op het Goodwood Festival of Speed. Hij neemt deel aan het evenement Contemporary Rally Cars met zijn Subaru GL wagon. Pastrana heeft het stokje overgenomen van Ken Block voor de beroemde Gymkhana-videoserie, waarbij stunts op straat worden uitgevoerd. Tijdens het 2021 Hillclimb evenement eindigde Travis op de tweede plaats in zijn vorige auto, de Subaru WRX STI. Een van de opvallendste kenmerken van de wagen is zijn aerodynamica. Veel informatie geeft de Amerikaan echter niet over de techniek van de wagen, dus er is weinig geweten over wat er allemaal aan de motor is gebeurd. De auto maakt zijn debuut tijdens het Goodwood Festival of Speed en zal later te zien zijn in de Gymkhana-video. Waarschijnlijk zal de Hoonigan Subaru de meest spectaculaire auto van het weekend worden.

Al meer dan 40 jaar verzamelt Pink Floyd-drummer Nick Mason historische raceauto’s. Met er nu meer dan 30 in zijn bezit, brengt hij vijf beroemde modellen – een Ferrari La Ferrari, Austin 7, Ferrari 250 MM, McLaren F1 GTR en Ferrari 512S – naar het Goodwood Festival of Speed als onderdeel van zijn Ten Tenths Racing motorsportteam. Motul en Ten Tenths Racing zijn al geruime tijd partners. “We gebruiken Motul al jaren”, zegt Ben de Stoel, hoofdingenieur van Ten Tenths Racing. “We gebruiken hun vloeistoffen voor al onze auto’s; motorolie, remvloeistof, Motul gear. De motoren zijn heel kostbaar en we zorgen er nauwgezet voor.” Nick Mason zal achter het stuur zitten van zijn Ferrari 250 MM. Naast Nick Mason zijn er nog wat bekenden op het Festival of Speed. Design-legende Marc Newson zal zijn 1953 Ferrari 857 S besturen en Le Mans-legende Derek Bell zal een 1972 365 GTB/4 Daytona besturen.