Home > F1 > F1 Canada: Verstappen pakt polepositie

F1 Canada: Verstappen pakt polepositie

Foto ©: Red Bull

In de kwalificatie van de Grand Prix van Canada mag Max Verstappen (Red Bull) zondag vanop de polepositie starten. De Nederlander was net iets sneller dan Fernando Alonso (Alpine), die knap tweede werd. Carlos Sainz (Ferrari) start als derde. Sergio Perez (Red Bull) viel uit in Q2 en start zondag als dertiende.

Het waren alweer natte omstandigheden in de Grand Prix van Canada. De zware regen die viel in de laatste vrije training was enkele uren later nog niet voorbij in de kwalificatie. Gelukkig stopte het snel met regenen, maar het circuit was nog zeer nat. De meeste rijders kozen dan ook voor regenbanden. De Ferrari van Carlos Sainz startte sterk aan Q1. De Spanjaard was met een tijd van 1.35.813 ietsje sneller dan Max Verstappen. Fernando Alonso zette zijn goede vorm van de vrije trainingen door naar de kwalificatie en zette de snelste tijd neer. De Spanjaard eindigde uiteindelijk als tweede in Q1. De snelste tijd ging naar Max Verstappen. De Nederlander was zes honderdsten van een seconde sneller dan Alonso. Sebastian Vettel (Aston Martin), die nog zeer sterk was in de laatste vrije training, haalde nu niet eens Q2. Dat gold ook voor zijn teamgenoot – en thuisrijder – Lance Stroll, Nicholas Latifi (Williams) en de AlphaTauri’s van Pierre Gasly en Yuki Tsunoda. Sergio Perez (Red Bull) had het ook moeilijk in Q1, de Mexicaan eindigde pas als dertiende.

Al snel kregen we een gele vlag in Q2. Alex Albon (Williams) reed in de eerste bocht in de baanafzetting, maar hij kon snel de baan weer op. Enkele minuten daarna was er minder geluk voor Sergio Perez. De Mexicaan kreeg zijn Red Bull niet in achteruit, wat in een rode vlag resulteerde. Maar dat zorgde er ook voor dat Perez uit de kwalificatie lag. Een zure zaterdag voor de Mexicaan. Na tien minuten kon de kwalificatie weer worden hervat. Max Verstappen verspilde geen tijd en zette een razendsnelle tijd neer van 1.27.764. Ook Fernando Alonso was weer sterk. De Spanjaard zette zich op de tweede plaats, op één seconde van Verstappen. George Russell (Mercedes) reed een sterke Q2 en klom naar de tweede plek, op een halve seconde van Max Verstappen. Mick Schumacher (Haas) zorgde ook voor een verrassing. De Duitser reed de zesde snelste tijd in Q2. De McLaren van Lando Norris haalde Q3 niet, net zoals Alex Albon, Valtteri Bottas (Alfa Romeo), de gecrashte Sergio Perez en Charles Leclerc (Ferrari), die geen tijd neerzette en morgen sowieso vanop de laatste rij start.

Ook in Q3 was het Max Verstappen die heel snel startte. De Nederlander was bijna een halve seconde sneller dan Carlos Sainz en alweer Fernando Alonso, die een sterke kwalificatie reed. Mick Schumacher zette zijn vorm van in Q2 door en zette zich knap op de vierde plaats. Niemand verbeterde nog de tijd van Verstappen en zo mag de Nederlander zondag vanop de pole positie starten in Canada. Fernando Alonso mag ook vanop de eerste rij starten en Carlos Sainz als derde. Het was een zeer sterke kwalificatie van Haas, want Kevin Magnussen en Mick Schumacher starten zondag als vijfde en zesde.