Home > Moto > MotoGP > MotoGP Mugello: “Pecco” met zege, Pedro Acosta met record in Moto2

MotoGP Mugello: “Pecco” met zege, Pedro Acosta met record in Moto2

Francesco Bagnaia zette de zaken op orde voor Ducati op deze zondag. De Italiaan zorgde voor een zege van het Italiaanse fabrieksteam en is, zeker al dit weekend, de held van alle Ducatista’s. Maar de topfoto, die bewaarden we voor Pedro Acosta, die steeds meer in de voetsporen van legende Marc Marquez lijkt te treden.

foto: ©motogp.com

Het waren vooral de Ducati klantenteams die de dienst uitmaakten in de kwalificaties en die dus ook de voorste rij bezetten. En met Yamaha-sterrijder Fabio Quartararo op vinkenslag, was het even bang afwachten voor het Ducati fabrieksteam. De Gresini van Di Giannantonio en de VR46 Mooney Ducati’s van Bezzechi en Marini mochten na het startsein het goede weer maken in de openingsfase. Maar daarna klauwde Bagnaia zich met de fabrieks-Ducati naar de leiding. De VR46 rijders leken even hun focus te verliezen want zij gingen uitgebreid in duel met elkaar en moesten even later vaststellen dat ze weinig verhaal hadden tegen een gehaaste Quartararo. De andere opvallende zaak was het ontbreken van enkele belangrijke spelers. Honda, met een niet fitte Marquez, was onzichtbaar, net als het complete Suzuki team (met crashes voor zowel Mir als Rins). Uiteindelijk was er nog Bastianini, die de Gresini Ducati crashte en daarmee zijn kansen op een goede klassering in de tussenstand van het kampioenschap lijkt te hebben vergooid.

Het werd dus een mooie zege voor Bastianini, die zich held van de natie kroonde, terwijl Quartararo met zijn tweede plaats een meer dan goede zaak doet in het kampioenschap. Hij loopt zo nog wat verder uit op achtervolger Aleix Espargaro en de Aprilia, die vandaag op de derde podiutrede mocht. Leuk detail: Jorge Martin zette met zijn Pramac Ducati een nieuw record. Hij werd geklokt op liefts 366 km/u en dat is de hoogste snelheid ooit gemeten voor een MotoGP machine

Moto2:Acosta rijdt zich in de legende

Het was uitkijken naar de wedstrijd voor de Moto2 met onze landgenoot Barry Baltus op een mooie tiende startplaats. Maar het tempo werd vooraan al snel opgeschroefd en Baltus koos voor een taktische terugtocht naar de buik van het peloton. Vooraan trok Pedro Acosta (Red Bull KTM Ajo) aan de kar en Aron Canet die viel ervan af. Letterlijk dan want de Spanjaard plantte zijn Flexbox HP40 machine in de zandbak. Daarna ging Acosta er vandoor en pakte de zege voor Joe Roberts (Italtrans Racing Team) en Ai Ogura (Idemitsu Honda Team Asia). Baltus bracht de RW Racing GP machine over de finish in zestiende positie. Uiteindelijk betekende dit resultaat dat de 18-jarige Pedro Acosta de jongste winnaar ooit wordt in de Moto2, een record dat hij overneemt van… Marc Marquez.

De Moto3 race op Mugello werd een schoolvoorbeeld van dit soort wedstrijden. Een groepje van zeven stormde naar de laatste ronde en de beslissing viel op de finishlijn. Op tien ronden voor het einde werd er al een eerste schifting gemaakt toen liefst vier rijders uit het koppeloton tegen de vlakte gingen, inclusief raceleider Foggia. Sergio Garcia haalde het meeste voordeel uit deze knotsgekke race want met zijn concurrenten in de titelstrijd uit de weg, pakte hij de volle punten nadat zijn teamgenoot Guevara, die eerst over de lijn ging, nog bedacht werd één plaats straf wegens het overschrijden van de track limit. Dubbelzege dus voor het Valresa GASGAS Aspar Team met Sergio Garcia voor Izan Guevara en een derde plaats voor Tatsuki Suzuki (Leopard Racing). Garcia verstevigt zijn leiderspositie in het kampioenschap.