Home > F1 > F1 Monaco: vooruitblik

F1 Monaco: vooruitblik

Foto ©: F1

Het Formule 1-weekend in Spanje zit er nog maar pas op, maar de teams, rijders en fans bereiden zich al voor op de volgende Grand Prix. Van vrijdag 27 mei tot zondag 29 mei staat de GP van Monaco op het programma.

Niet iedereen houdt van de smalle straatjes van het circuit van Monaco, maar het blijft een legendarische Grand Prix. Monaco is een van de Grands Prix die sinds het begin van het wereldkampioenschap Formule 1 op de kalender staat. Het is een klassieker en een van de meest populaire races van het seizoen.

Monaco levert doorgaans spectaculaire beelden op, want elke fout op dit smalle circuit kan zeer ernstige gevolgen hebben. De races zelf zijn meestal minder interessant , omdat inhalen bijna onmogelijk is. De Grand Prix van Monaco is ook qua afstand de kortste race van het Formule 1-seizoen. De rijders leggen in totaal iets meer dan 260 kilometer af, waar de afstand in andere races minimum 305 kilometer is.

Statistieken

In de 78 edities van de GP van Monaco zijn er al heel wat verschillende winnaars geweest. In de jaren ’60 was het de Brit Graham Hill die voor Lotus-Ford met vijf overwinningen de grote man was in Monaco. Michael Schumacher en Alain Prost wonnen er ook al viermaal, maar de absolute recordhouder is de legendarische Ayrton Senna. De Braziliaan won al zes keer in de straten van Monaco.

De vrije trainingen in Monaco vinden traditioneel plaats op donderdag, maar door de drukke kalender heeft de FIA besloten om vanaf 2022 af te stappen van dit format en ook in Monaco op vrijdag te starten.

Eerste vrije trainingVrijdag 27 mei14u
Tweede vrije trainingVrijdag 27 mei17u
Derde vrije trainingZaterdag 28 mei13u
KwalificatieZaterdag 28 mei16u
Grand PrixZondag 29 mei15u