Home > F1 > In een notendop: F1

In een notendop: F1

Foto ©: F1

  • GP Rusland – Er komt geen vervanger voor de Grand Prix van Rusland, dat heeft de FIA bekendgemaakt. De Formule 1-kalender voor het seizoen 2022 telt dus geen 23, maar 22 races. Eerder dit jaar werd de Grand Prix van Rusland van de kalender gehaald door de oorlog in Oekraïne. Ook het contract dat nog tot 2025 liep, werd verscheurd. De FIA ging vervolgens op zoek naar een vervanger. Qater bood aan om een Grand Prix te organiseren en er werd ook gekeken om een tweede race in Singapore te organiseren. Ook in Europa waren er enkele kandidaten om de GP van Rusland te vervangen. Zo bood Hockenheim aan om een Duitse Grand Prix te organiseren, maar logisitieke problemen maakten dat onmogelijk.
  • Juri Vips – De Est, die dit jaar uitkomt in het Formule 2-kampioenschap, neemt de auto van Sergio Perez over voor de ochtendsessie op vrijdag in Barcelona. Vips’ kans bij Red Bull komt als onderdeel van een nieuw reglement dat door de FIA is geïntroduceerd om jonge rijders meer kilometers te laten maken. In 2022 moeten teams een beginnende rijder – die nog niet aan meer dan twee F1-races heeft deelgenomen – in ten minste twee vrije trainingen laten rijden. Naast zijn F1-verplichtingen rijdt Vips ook verder in de Formule 2, waarin hij na de eerste drie evenementen voor Hitech zesde staat in de tussenstand. Zijn beste resultaat tot nu toe dit seizoen is de tweede plaats in de sprintrace van Saudi-Arabië.
  • Mercedes – De Grand Prix van Spanje wordt gezien als een cruciaal Formule 1-weekend voor Mercedes, met de hoop dat geplande upgrades kunnen helpen het potentieel te ontsluiten dat de W13 volgens hen heeft. Toen Mercedes de W13 uitlaadde op het Circuit van Barcelona, werd meteen duidelijk dat het team een paar nieuwe trucs in petto had. Voor Spanje heeft het team het ontwerp van de vloerrand herzien en er een zeisachtige vloervleugel aan toegevoegd die op drie punten is bevestigd met metaal. Het team probeert ook nog steeds het gewicht van de auto met alle mogelijke middelen te verminderen. Het is geen enorme gewichtsbesparing, maar het verwijderen van een deel van de verf zal helpen om dichter bij het minimumgewicht te komen waarmee ze mogen rijden.