Home > #Hoofdnieuws > WRC Portugal: Neuville klaar voor vierde rally van het seizoen

WRC Portugal: Neuville klaar voor vierde rally van het seizoen

Het is al bijna een maand geleden, maar donderdag staat de vierde manche van het WRC-seizoen op de kalender. Van 19 tot 22 mei kunnen de fans de Rally van Portugal volgen. Het is ook de eerste hybride rally op gravel. Met meer dan 330 kilometer aan proeven, staat de Rally van Portugal bekend als een van de meest slopende evenementen op de kalender.

Foto: © Hyundai Motorsport GmbH / tekst Jaron Demeyere

De editie 2022 van de rally begint op donderdagavond met een heel speciale etappe na de ceremoniële start in de stad Coimbra. Op vrijdag zullen de team acht proeven afwerken over een afstand van 121,67 kilometer. Maar dat is echter niet de langste dag van het evenement, want zaterdag staan nog eens zeven proeven van in totaal 164,98 kilometer op het programma. Het evenement wordt zondag afgesloten met vijf extra KP’s, waaronder twee passages van de Fafe-etappe met zijn iconische sprong.

De eerste hybride rally op gravel zal een veeleisende test worden voor de Hyundai. Hoewel de auto al veel verschillende ondergronden heeft doorstaan, zal de onvoorspelbare gravel ondergrond een nieuwe uitdaging worden die de auto’s tot het uiterste zal drijven.

Ruige race

Thierry Neuville staat tweede in het WK, met een achterstand van 29 punten op de leider Kalle Rovanperä. Zijn dichtste achtervolger, de Ier Craig Breen, volgt op zeventien punten van Neuville. Onze landgenoot is benieuwd naar de eerste gravel-race in de nieuwe hybride auto.

“De Rally van Portugal is voor de deelnemers een heel spannend evenement; er is altijd een enorme toeloop van fans en een geweldige sfeer. De etappes zijn leuk maar uitdagend. Dat komt vooral door de hoge temperaturen, dus bandenslijtage is hier ook belangrijk en het kan behoorlijk ruig zijn op de tweede doorkomst van de etappe. Het wordt ons eerste gravel-evenement met de nieuwe hybride auto’s; we hebben in Zweden op de gravel-setup in de sneeuw gezien dat de auto snel was en we hopen dat we op deze ondergrond sterk zullen zijn.”

Weekend in een oogopslag

De Rally van Portugal begint op donderdagavond met één superspeciale etappe: Coimbra (2,82 km). De vrijdag bestaat uit twee lussen van Lousã (12,03 km), Góis (19,33 km) en Arganil (18,72 km), gevolgd door één doorkomst in Mortágua (18,15 km) en de superspecial van Lousada (3,36 km).

Zaterdag is de langste dag van het evenement, met zeven etappes van in totaal 164,98 km. Deze dag bevat ook de langste individuele proef in Amarante (37,24 km), die de teams twee keer moeten afleggen.

Op zondag staan vijf etappes op het programma, waaronder twee passages van de Fafe-etappe en de beroemde springschans. De tweede passage van Fafe (11,18 km) zal extra punten opleveren en fungeren als de Power Stage van de rally.