Home > #Hoofdnieuws > BRC Wallonië: Lefebvre leidt na dag één in Namen

BRC Wallonië: Lefebvre leidt na dag één in Namen

Dit weekend staat in Namen de 38ste Rally van Wallonië op het programma. Over twee dagen, twintig proeven en net geen 200 km moeten de rijders het beste van zichzelf geven om zondag rond 15u30 bovenaan het podium te staan. De Fransman Stéphane Lefebvre (Citroën) was op dag één de grote ster. Na zeven van de elf proeven te winnen heeft hij een kleine voorsprong op eerste achtervolger en tweevoudig winnaar van de Rally van Wallonië Adrian Fernémont (Skoda), Gino Bux (Skoda) staat op een derde plaats.

Na elf proeven van de twintig is de strijd voor de overwinning volop aan de gang. Op zeven proeven reed de Fransman zo goed als iedereen naar huis, behalve titelverdediger Adrian Fernémont. De 34-jarige Skoda-rijder is de enige die het tempo van Lefebvre aan kon en heeft een achterstand van 12,6 seconden. Ondanks de kleine achterstand heeft hij enkel KP 11 kunnen winnen. Hij mag dan wel niet aan de leiding staan, toch is hij tevreden met zijn eerste dag: “Stéphane is een rijder van wereldniveau en rijdt bijna voortdurend met de rallywagens, zoals vorige week in Kroatië. We zitten op dit moment veel dichter bij hem dan wanneer dan ook in de vorige wedstrijden en we hebben een halve minuut voorsprong op de tweede Belg dus dat is al een verbetering,” aldus Fernémont.

Bux is, mede dankzij zijn overwinning op KP8, opgeklommen naar de derde plaats, maar wel al op 44,2 seconden van de Lefebvre. Hij is de hele dag al in gevecht met Vincent Verschueren (+55,9) en Ghislain de Mevius (+58,3) voor plaats drie, maar heeft in de laatste paar proeven wat afstand kunnen nemen.  

In de RGT-klasse is verschil nog groter dan in het algemeen klassement. Daar leidt Cédric Cherain (Porsche) al meer dan een minuut op zijn eerste achtervolger Gunther Monnens ook in de Porsche. Deze voorsprong heeft hij bijna volledig bij elkaar gesprokkeld in KP6 waar hij zelf de snelste van iedereen was. Ook plaats drie wordt ingenomen door een Porsche, maar Henri Schmelcher volgt al op 5’25”.

Ook in de Clio Trophy is het verschil tussen plaats 1 en twee erg groot. Benoit Verlinde heeft al een voorsprong van 53 seconden op de Deen Casper Nielsen en bijna een anderhalve op Jeroen Catelin. Het grootste verschil is er in de RC4-klasse. Daar liggen er maar liefst 2’31” tussen leider Gilles Pyck (Renault) en eerste achtervolger Thibaud Mazuin (Peugeot).  Johan Van Den Dries (Peugeot) volgt al op meer dan vier minuten op plaats drie.

Tijdens de eerste dag hebben tal van rijders de finish niet gehaald. Onder andere Jimmy D’hondt (Ford /van de baan), Johnny Poelmans (Ford / blessure navigator na een sortie), Tom Rensonnet (Renault / van de baan) en Cédric De Cecco (Citroën / motor) en Sébastien Bedoret (turbo) zijn bij die uitvallers. Morgen zijn er nog drie lussen met telkens drie proeven. De eerste start al om 8u23 en de andere twee volgen om 11u11 en 13u59 om rond 15u30 een winnaar te hebben.