Home > Circuit > IAME Series Benelux: Spanning en wendingen in de Hauts-de-France regio

IAME Series Benelux: Spanning en wendingen in de Hauts-de-France regio

De tweede proef van de IAME Series Benelux van het voorbije weekend in Ostricourt heeft al zijn verwachtingen ingelost! Op een circuit met zeer snelle en technische stroken zorgden de piloten voor Finales van een hoog niveau met veel spanning en wendingen.  Elie Goldstein (X30 Senior), Aaron Ferrazzano (X30 Junior), Priam Bruno (Mini Rookie), Gilles Herman (Mini), Christof Huibers (X30 Super Shifter), Jim Ringelberg (X30 Master) en Matthieu Delbauf (X30 Senior Cup) zijn de grote winnaars van deze afspraak in de Hauts-de-France regio.

Foto’s: © P.Verheuge

Een maand na de eerste manche van het seizoen in Mariembourg, hielden de IAME Series Benelux halt in Ostricourt, nabij Rijsel.  Met niet minder dan 228 ingeschreven piloten beloofden de reeksen geanimeerd te zijn en aan deze belofte werd alvast voldaan!  Geen enkele winnaar van de eerste proef kon dit weekend zijn overwinning herhalen.  Een positief punt was het feit dat de wedstrijden met meer fair play verliepen dan in Mariembourg.  En dat dankzij, onder andere, de leden van de koersdirectie die zeer oplettend en berispend waren wanneer nodig.  Hier is wat je dient te onthouden van deze afspraak in de regio van de “Ch’ti”.

X30 Senior: Goldstein neemt de leiding over

De X30 Senior categorie (14-29 jaar) heeft de gewoonte om spannende wedstrijden te leveren en deze Finale in Ostricourt was dan ook geen uitzondering op de regel!  Eén van de redenen was een korte bui, die genoeg was om de omloop nat te maken op enkele minuten van de start.  Na enkele ronden van het betere glijwerk op slicks, konden de piloten de uiteindelijk de race eindigen op een bijna droog circuit.

Na een vreselijke besluiteloze race, was het Elie Goldstein die de overwinning pakte voor Henkie Kalteren en Bart Ploeg.  De Nederlander profiteert in realiteit van de declassering van Noah Matton (losgekomen batterij) om de laatste trede van podium in te nemen.  Yani Stevenheydens, leider na de kwalificaties, neemt de vierde plaats in voor François-Xavier Venet, Julian Kamen (beste rookie), Victor Louis en Sam Balota.  Sita Vanmeert had een top 5 plaats kunnen innemen, maar de vrouw van het peloton moest zich tevreden stellen met een negende plaats door een straftijd van vijf seconden voor een losgekomen voorbumper.  Bijna een identieke situatie was er voor de Nederlander Daan Steenman, die 10de werd.  Onder de mooie prestaties van het weekend rekenen we de mooie 3de plaats van Andréa Pélini na de kwalificaties.  Al moest de Fransman opgeven tijdens de Finale, toch hield hij er een stevig tempo op na dit weekend.

In het kampioenschap neemt Goldstein (297) de leiding.  De tweevoudige kampioen wordt gevolgd door Ploeg (286), Kalteren (283), Balota (283) en Steenman (278).

X30 Junior: een eerste op de teller van Ferrazzano

De deelnemers van de X30 Junior klasse (12-15 jaar) hebben het publiek dat aanwezig was op het Circuit de la Métropole eveneens verwend met een magnifieke Finale.  Nadat er meerdere malen van leider werd veranderd, was het uiteindelijk Aaron Ferrazzano die als eerste voorbij de geblokte vlag ging en zo zijn allereerste overwinning in de IAME Series Benelux kon optekenen.  De Top 3 werd vervolledigd door de Fransman Pacôme Weisenburger en Thibaut Ramaekers.  Net daarna vinden we de Portugees Noah Monteiro terug, de meest performante van allen tijdens de kwalificaties.  We onderlijnen eveneens de mooie prestatie van Angelo Meli, die vijfde werd en de mooie remonte van de Fransman Clément Outran van de 15de tot de 6de plaats. De Finale was daarentegen iets ingewikkelder voor Théo Pirmez, die vijfde was na de kwalificaties.  De Belg moest zich uiteindelijk tevreden stellen met de 10de plaats.


Na twee proeven behoudt Ramaekers (309) de eerste plaats in het kampioenschap voor  Monteiro (295), Outran (281), Ferrazzano (277) en Weisenburger (276).

Mini: Gilles Herman via de groene tafel

Door de afwezigheid van de eerste laureaat van het seizoen, was het zeker dat we een nieuwe winnaar gingen hebben tijdens dit weekend in de Mini klasse (10-12 jaar).  Arthur Hoang had dit alvast goed begrepen en dacht zijn doel te hebben bereikt toen hij als eerste over de aankomst kwam van de Finale.  Maar er kwam nog een wending:  Arthur liep uiteindelijk tegen een tijdsstraf voor het duwen van een tegenstander, wat hem terugsloeg naar een 6de plaats.  Hij kon zich echter troosten met het feit dat hij Frankrijk kon verlaten als leider van de IAME Series Benelux.

Gilles Herman kreeg uiteindelijk de overwinning toegewezen op de groene tafel na de, door de koersdirectie, toegekende straf.  Quinten van Leeuwen en Antoine Venant vervolledigden het podium.  Dit trio ging de poleman Senna Meunier voor met minder dan drie tienden van een seconde.  Het was alvast spannend!  Aaron Theeuws vervolledigd de Top 5 voor Arthur Hoang, Edouard Godfroid, Manua Cherbonnier, Mathis Landenne en Devon Hagelen.  Maerle Taylor was als eerste vrouw geklasseerd als 20ste.  

Mini Rookie: de revanche van Bruno

Priam Bruno die Jordi Broekman met slechts 48 duizendsten van een seconde moest voorlaten in Mariembourg, zorgde voor een mooie revanche dit weekend in de Mini Rookie klasse (7-10 jaar).  De Bernissartois, auteur van de pole tijdens de oefensessies en op kop na de kwalificaties, kon de Finale binnenhalen met een voorsprong van 149 duizendsten van een seconde op de Nederlander.  Na dit duo speelde zich ook een hevige strijd af voor de derde plaats tussen Finn Rossen en Luis Biélande.  De Nederlander ging de Belg met minder dan één tiende van een seconde voor!  Mathéo Hautecoeur, die alomtegenwoordig was in de kopgroep, eindigde de wedstrijd op de 5de plaats vooraleer hij terugviel naar een 10de plaats, na Djamairo Hoft, Lorenz De Cock, Milan Becu, Lukas Pelizzari en Vince Vanderhallen, door een tijdsstraf toegekend voor een losgekomen voorbumper.

De leiding in het voorlopige klassement van het kampioenschap in de IAME Series Benelux wordt gedeeld door Priam Bruno en Jordi Broekman.  Het duo heeft een voorsprong van 22 punten op Finn Rossen.

X30 Senior Cup/X30 Master: fantastische remonte van Ringelberg

In de zeer competitieve X30 Master categorie (ouder dan 30 jaar) was Jim Ringelberg de ster van de show in Hauts-de-France.  De Nederlander, die op de 10de plaats stond op de startgrid, verraste iedereen toen hij zijn eerste overwinning pakte in de IAME Series Benelux.  Maar er waren in werkelijkheid twee grote winnaars in Ostricourt:  Bjorn Verhamme, die tweede werd in de Finale en eerste was na de kwalificaties, scoorde de meeste punten dit weekend.  Zo kon hij zijn voorsprong in het kampioenschap wat uitbouwen.  Ook Kevin Lemmens maakte een mooie remonte om zo de derde plaats in te nemen voor Thierry Delré en Darragh Adriaenssens.  Stéphanie Biélande kon op haar beurt een tweede opeenvolgende succes optekenen in het klassement dat voorbehouden is aan de “Gentlemen” (ouder dan 40 jaar).

En hoe ging het eraan toe in de Senior Cup (18-29 jaar)?  Matthieu Delbauf was de snelste in de finale en won voor zijn teamgenoot Anthony Moonen en Pierre Mochalski.  Nick Smit die als 4de net naast het podium greep, kon de schade in functie van het kampioenschap beperken.  Na de eerste twee manches moet de Nederlander zijn leidersplaats desalniettemin laten aan Anthony Moonen met vier punten verschil.

X30 Super Shifter: Huibers slaat een dubbelslag

Guillaume Carette, auteur van de pole en eerste na de kwalificaties leek een perfect weekend te gaan realiseren in de X30 Super Shifter (karts met versnellingsbak).  Maar in de Finale moest hij vanaf het begin rekening houden met een zeer reactieve Christof Huibers.  De tweevoudig kampioen uit Antwerpen vocht terug om zijn eerste succes van het seizoen te boeken.  Guillaume Carette mocht zich de zilveren medaille toe-eigenen voor Sam Claes en Jimmy Deveen.  Veel verder daarachter volgden Gilles Vandevoorde, Filip Wojtowicz en Corentin Grégoire.  De grote verliezer van de dag was Tim Ver Elst.  De Leuvenaar was in strijd voor het podium vooraleer het slachtoffer te worden van een uitvallende motor.  Kevin Delcroix, die als 8ste geklasseerd was, pakte de overwinning in het “Master” klassement voor Laurent Malice en Erik Hellemans. 

Voor de aanvang van de derde afspraak van het seizoen van 24 t.e.m. 26 juni in Genk, neemt Christof Huibers (308) de leiding van de competitie.  Sam Claes volgt hem van nabij met 306 punten. 

Kalender IAME Series Benelux 2022 

25-27 maart: Mariembourg 

22-24 april: Ostricourt 

24-26 juni: Genk 

19-21 augustus: Genk 

23-25 september: Mariembourg