Home > #Hoofdnieuws > WRC Kroatië: fenomenale Rovanperä pakt zege, Neuville met een gelukje derde

WRC Kroatië: fenomenale Rovanperä pakt zege, Neuville met een gelukje derde

Kalle Rovanperä is zonder twijfel de nieuwe kroonprins van het WK rally. De jonge Fin pakte in een onwaarschijnlijke finale op de Kroatische wegen de zege in de derde WK-wedstrijd van het seizoen. Rovanperä versterkt zo zijn leidersplaats in het WK en is nu al de favoriet om Sébastien Ogier op te volgen.

Foto: © Toyota

Hyundai en Ott Tänak ondergingen in de Powerstage gewoon de wet van de sterkste, maar de Koreanen pakten wel de tweede en derde plek in de eindstand en geven hun WK-campagne weer wat glans, na een zeer moeilijke start. Thierry Neuville maakte een fout in de Powerstage, maar had het geluk aan zijn zijde en werd met een zwaargehavende wagens en twee lekke banden alsnog derde.

Even de feiten: Kalle Rovanperä verloor door een mindere bandenkeuze in de voorlaatste KP de leidersplaats die hij heel de rally al in handen had. De Fin reed op harde banden in de regen en dat koste hem heel wat tijd, waardoor Ott Tänak nipt de nieuwe leider werd. Echter het spel was nog niet gespeeld, want op een droge laatste proef, koos Rovanperä voor een mix van harde banden en regenbanden, tegen de zachte banden van Tänak en dat bleek op het opdrogende maar modderige asfalt de juiste keuze. Koppel daar onwaarschijnlijk veel talent aan en de Toyota-rijder pakte zijn tweede zege van het seizoen en telt na amper drie wedstrijden al 29 (!) punten meer dan Thierry Neuville.

We hebben geluk gehad”, aldus Neuville aan de finish. “De harde band vooraan (naast de drie zachte), gaf geen grip en ik ging van de baan. Ondanks de schade zijn we derde en dat is een meevaller.”

Het was dus Rovanperä die nipt voor Tänak won. Beide heren bleven ruimschoots voor Neuville, Craig Breen (Ford) en Elfyn Evans (Toyota) die nooit echt meededen voor de winst. Met deze overwinning loopt Rovanperä uit in het kampioenschap en heeft hij na drie manches al 76 punten. Dat zijn er al 29 meer dan eerste achtervolger Thierry Neuville met 47. Breen is derde met 30 punten en Tänak komt op een gedeelde vierde plaats met Sebatian Loeb (Ford), die nog maar één wedstrijd reed, terecht met 27 punten.  

Yohan Rossel (Citroën) won in WRC2 ruim voor Kajetanowicz Kajetan (Skoda) en Emil Lindholm (Skoda). Beide hadden een ruime voorsprong op Chris Ingram (Skoda), Erik Cais (Ford) en Mikolaj Marczyk (Skoda). Gregoire Munster (Hyundai) werd nog negende in de WRC2 Junior. De leider in het kampioenschap, Andreas Mikkelsen (Skoda), deed niet mee, maar behoudt de leidersplaats met 51 punten.   

Over drie weken start de vierde manche van het WRC-kampioenschap. Dan zullen de rijders van 19 tot 22 mei de onverharde wegen van Porto, Portugal moeten bestrijden.