Home > Moto > Internationaal > FIM EWC Le Mans: zege voor Yoshimura SERT Motul Suzuki en Xavier Siméon

FIM EWC Le Mans: zege voor Yoshimura SERT Motul Suzuki en Xavier Siméon

Voor het tweede opeenvolgende jaar heeft onze landgenoot Xavier Siméon, bijgestaan door zijn teamgenoten Greg Black en Sylvai Guintoli, de 24 Uur van Le Mans voor motoren gewonnen.

foto: ©fimewc.com

Het begon allemaal nogal chaotisch. De poleman op de YART Yamaha kwam niet goed weg en er was een startincident waar na verloop van tijd gelukkig alle rijders OK werden bevonden. Het zorgde wel voor meer dan twintig minuten achter de safety car, en dat van bij aanvang van de race. Daarna kreeg Greg Black op de SERT Suzuki, de machine van Honda France over zich en het F.C.C. TSR Honda zou acht uur lang aan de leiding blijven. Maar uiteindelijk beslisten de pitstops over de zege. De SERT Suzuki van Siméon leek die beter te kunnen beheren en het team spendeerde dan ook minder tijd in de pits dan de concurrenten. Voor het overige hadden deze 24 Uur van Le Mans alle ingredienten die men van zulke wedstrijd mag verwachten. Er waren safety cars, brandstofpannes, opgeblazen motoren, spanning en drama.

De zege, die ging na 24 uur rijden naar Xavier Siméon, Greg Black en Sylvain Guintoli met de Yoshimura SERT Motul Suzuki, de winnaars van vorig jaar ook en een team dat zijn basis net op Le Mans heeft. Het YART Yamaha team volgde op een ronde en de derde podiumtrede werd ingenomen door F.C.C. TSR Honda France. Team 18 Sapeurs Pompiers CMS Motostore strandden aan de voet van het podium. Zij zegevierden in de productieklasse en wonnen de Dunlop Superstock Trophy.

De Belgen in Le Mans

De overige Belgen deden het overigens ook goed. Zo zagen we Bastien Mackels met het Tati Beringer Team eindigen op een elfde plaats, net voor de BMRT 3D Maxxess Nevers Kawasaki met Loris Cresson, op plaats twaalf. Côme Geenen eindigde dan weer als negentiendemet de JMA Racing Action Bike Suzuki. Pech was er voor het BMW Motorrad Team onder leiding van onze landgenoot Werner Daemen. Zij vielen uit na zes uur racen toen een steen zich door de radiator boorde.

SERT Suzuki neemt de leiding in de tussenstand van het kampioenschap met 63 punten, voor YART Yamaha (55 punten). Team 18 Sapeurs Pompiers worden de leider bij de Superstock productieklasse.

De volgende wedstrijd is in het weekend van 4 en 5 juni, met de 24 Uur van Francorchamps voor motoren.