Home > Moto > Internationaal > FIM EWC Le Mans: heel wat Belgen aan de start van de 24 Uur voor motoren

FIM EWC Le Mans: heel wat Belgen aan de start van de 24 Uur voor motoren

Het wereldkampioenschap Endurance voor motoren gaat in dit Paasweekend van start. Bij de deelnemers liefst zes Belgische rijders en een topteam onder Belgische leiding. Ook in 2022 is er geen Superseason en krijgen we een kampioenschap met vier evenementen, te beginnen met de 24 Uur van Le Mans voor motoren.

foto: ©fimewc.com

Net als de 24 Uur voor de wagens in juni, is de wedstrijd voor motoren in Le Mans een van de hoogtepunten van het wereldkampioenschap Endurance. Aan de start zien we onze landgenoot Xavier Siméon, die met de Suzuki van het team Yoshimura Sert Motul dit seizoen zijn wereldtitel verdedigt. Maar er zitten nog wel meer Belgen in dit boeiende kampioenschap. Zo zien we bij de Superbikes, de top klasse, ook nog Bastien Mackels (Tati Berenger Racing Kawasaki) en bij de Superstock, de “productiemachines” zeg maar, Loris Cresson (BMRT 3D Maxess Nevers Kawasaki), Arnaud De Kimpe (Players Kawasaki), Côme Geenen (JMA Motos Action Bike Yamaha) en Grégory Fastré (RAC41 Chromeburner Honda). Het BMW Motorrad World Endurance team, dat zijn troeven legt bij de Duitser Marcus Reiterberger en de Oekraïner Ilya Mychalchyk, vaart onder Belgische vlag en wordt geleid door onze landgenoot Werner Daemen.

De donderdagtrainingen

Er werden donderdag al vrije trainingen, een eerste kwalificatiesessie en een nachttraining afgewerkt. Kort samengevat: in deze trainingen en kwalificaties worden de rijders ingedeeld in categorieën. Op Le Mans zijn er “blue”, “yellow” en “red” rijders, met een “green” rijder als reserve. Elk van deze rijders werkt zijn sessie af en het is de som van de gerealiseerde tijden die de positie van de motor op de startgrid zal bepalen. Onze beste vertegenwoordiger tot nu toe bleek Xavier Siméon (Yoshimura SERT Motul Suzuki), met een derde tijd bij de Superbikes in de eerste kwalificatie voor de “Yellow”- rijders terwijl Loris Cresson, in Superstock aan de slag met de BMRT, tiende werd in de openingssessie van de kwalificaties voor de “Red” rijders. Het BMW Motorrad World Endurance team, geleid door onze landgenoot Werner Daemen haalde dan weer de beste tijd in de nachttraining.

Er zijn vandaag, vrijdag, nog vrije trainingen en de tweede kwalificatiesessie, die de uiteindelijke startgrid mee zal bepalen. De wedstrijd zelf, die start morgen om 15 uur.