Home > #Hoofdnieuws > F1 Australië: Leclerc soleert naar de overwinning

F1 Australië: Leclerc soleert naar de overwinning

Charles Leclerc (Ferrari) heeft de derde race van het seizoen gewonnen. Na een erg chaotisch eerste deel van de race met twee safety cars, wist de Monegask iedereen achter zich te laten. Max Verstappen (Red Bull) en Carlos Sainz  (Ferrari) vielen uit, waardoor Sergio Perez (Red Bull) en George Russell (Mercedes) op twee en drie eindigden.

Foto: © Ferrari

Voor Carlos Sainz (Ferrari) is het een desastreus weekend geweest en in de race was het niet anders. Nadat hij op plaats negen startte, moest hij snel plaatsen inhalen dus koos hij voor een alternatieve bandenstrategie. Door op de harde band te starten verloor hij vijf plaatsen bij de start en in ronde twee wou hij die plaatsen goedmaken, maar verloor de controle in de chicane van bocht negen, waardoor hij in de grindbak vastgeraakte en moest opgeven. Hierdoor kwam er een safety car en hierin zagen we niet het toepasselijke uitdagen van Verstappen, want op zaterdag zijn die regels veranderd door de FIA, waardoor je niet meer voorbij de achtervleugel van je voorligger mag komen tijdens de safety car. De herstart gebeurde zonder incidenten.

De veranderingen aan het circuit lijken in het begin van de race niet veel impact te hebben. Overal op de baan ontstaan er treintjes. Verstappen geraakt, mede door een foutje, ook niet bij Leclerc en aan de pitstops had de Ferrari al negen seconden voorsprong op de Red Bull. Tijdens de pitsops was bijna iedereen behalve Russell en Fernando Alonso (Alpine) binnengekomen, maar toen ging het weekend van Sebastian Vettel (Aston Martin) van kwaad naar erger, hij verloor alweer de controle en belandde in de muur waardoor er opnieuw een safety car naar buiten kwam. Hierdoor kon Russel net binnenkomen en won verschillende plaatsen waardoor hij op drie terecht komt. Tijdens de herstart kwam Leclerc niet goed weg, waardoor Verstappen net naast de Ferrari kwam, maar de Nederlander kon net niet naar de leiding gaan, maar in de ronden daarna reed Leclerc snel weg.

Nieuwe tegenslag voor Verstappen

In ronde 38 sloeg het noodlot voor Verstappen opnieuw toe. Via de boordradio liet de Nederlander weten dat hij iets vreemds rook en enkele bochten later zette hij zijn wagen aan de kant met een brandje aan de motor. Dit is voor Verstappen de tweede motoropgave in drie races.

Na het uitvallen van de Red Bull had Leclerc vrije baan richting de overwinning en zijn eerste Grand Slam (pole, elke ronde aan de leiding, winst en snelste ronde). Sergio Perez werd tweede en George Russell haalt zijn eerste podiumplaats voor Mercedes. De rest van de top 10 was: Lewis Hamilton (Mercedes), Lando Norris (McLaren), Daniel Ricciardo (McLaren), Esteban Ocon (Alpine), Valtteri Bottas (Alfa Romeo), Pierre Gasly (AlphaTauri) en Alexander Albon haalt voor Williams het laatste puntje binnen en ook het eerste punt van het seizoen.

Na drie races staat Charles Leclerc los aan de leiding met 71 punten. De eerste achtervolger is Russell met 37 punten, ondanks zijn crash staat Sainz nog op plek drie met 33 punten. De regerende wereldkampioen staat slechts op plaats zes met 25 punten. Ook bij de constructeurs staat Ferrari riant aan de leiding met 104 punten. Mercedes is daar ook de eerste achtervolger met 65 punten, Red Bull staat op drie met 55 punten. Williams haalt zijn eerste punt van het seizoen waardoor Aston Martin als enige achterblijft met 0 punten. Over twee weken is de volgende race in Imola. Dan is het ook het eerste sprintweekend, dus dat betekend kwalificatie op vrijdag, sprint op zaterdag en de race op zondag.