Home > Circuit > IAME Series Benelux: records vallen in veelbelovende strijd

IAME Series Benelux: records vallen in veelbelovende strijd

Met 275 verwachte piloten voor het openingsweekend van het kampioenschap in Mariembourg, bevestigd de IAME Series Benelux zijn status als één van de belangrijkste kampioenschappen in Europa. Gedurende drie dagen wordt het circuit van de Karting des Fagnes het strijdtheater voor de beste kartpiloten van de Benelux en een sterke buitenlandse vertegenwoordiging. De inkom is er gratis!

foto: iame/©Pascal Verheuge

Met meer dan 200 piloten gemiddeld per wedstrijd tijdens het vorige seizoen, dacht men de top te hadden bereikt, maar niets is minder waar! Tijdens het weekend van 25, 26 en 27 maart worden niet minder dan 275 piloten verwacht bij de seizoensstart van de IAME Series Benelux 2022, die doorgaat te Mariembourg. De cijfers spreken voor zich, met een twaalftal vertegenwoordigde landen. Aan de kwantiteit moeten we zeker ook de kwaliteit toevoegen met de aanwezigheid van de beste kartpiloten van de Benelux, uitgedaagd door talrijke buitenlandse referenties in de discipline. Het is dus het neusje van de zalm dat met elkaar de strijd zal aangaan een paar kilometer ten noorden van Couvin.

Vrijdag en zaterdag zijn de categorieën X30 Senior (14-29 jaar) en X30 Junior (12-15 jaar) aan de beurt, waarvan de Finales voorzien zijn vanaf 16u00. Op zondag wordt de Karting des Fagnes geanimeerd door de categorieën Mini Rookie (7-10 jaar), Mini (10-12 jaar), X30 Senior Cup (18-29 jaar, maar met een hoger minimum gewicht), X30 Master (30-39 jaar), X30 Gentleman (ouder dan 40 jaar) en de X30 Super Shifter klasse (karts met versnellingsbak, met een afzonderlijk klassement voor de deelnemers die ouder zijn dan 40 jaar). Al dit moois vormt het volledige programma met inbegrip van de kwalificaties en de Finales. De echte liefhebbers van de discipline mogen deze kans zeker niet laten liggen, zeker wetende dat de ingang op de site van de Karting des Fagnes volledig gratis is.X30 Senior: wie neemt de beste start?

Met 100 ingeschreven piloten, belooft de strijd in de X30 Senior klasse (14-29 jaar) hevig te zijn! Er is geen twijfel over dat ieder detail cruciaal kan en zal zijn om het verschil te kunnen maken… Na van team te zijn veranderd zal de tweevoudige kampioen Elie Goldstein opnieuw zijn titel verdedigen. De honger van vicekampioen Sam Balota om revanche te nemen is alvast groot, maar de lijst van titelkandidaten is groot met heel wat namen uit het seizoen 2021 zoals de Fransman Evan Giltaire, de Israëliër Ariel Elkin, Noah Maton, Yani Stevenheydens, Alessandro Tudisca, de Nederlander Beau Heijmans of de snelle Sita Van Meert. Men dient eveneens rekening te houden met de vicekampioen uit de X30 Junior klasse, Nathanaël Den Hondt of met Arthur Vausort, die eveneens in de hogere klasse komt meestrijden. In het kader van het “Road to F4” project, herhalen we graag dat de beste drie Belgische piloten die beantwoorden aan de leeftijdscriteria een uitnodiging zullen ontvangen om deel te nemen aan de finale op het einde van het jaar om opgenomen te worden in het RACB National Team en deel te kunnen nemen aan het Formule 4 seizoen in 2023. Kwestie van de belangen nog wat op te krikken in een categorie waar deze al zeer hoog zijn!

X30 Junior: Outran tegen de rest

Clément Outran, die vorig jaar kampioen werd in de X30 Junior klasse (12-15 jaar), zal als grote favoriet zijn titel verdedigen. De jonge Fransman zal de strijd moeten aangaan met de sterke Thibaut Ramaeckers, die reeds derde werd vorig jaar, maar eveneens met Aaron Ferrazzano of Simon Lacroix. De bronzen medaillist van de Mini klasse van vorig seizoen, de Nederlander Roberto Baas, zal ook deel uitmaken van de podium kandidaten in een peloton met een zestigtal ambitieuze jongelingen.

Mini: een tiental titelkandidaten

Met de afwezigheid van de titelverdediger Jason Bralic, zal de spanning in de Mini klasse (10-12 jaar), waarvan het maximum van 36 plaatsen ingenomen is, te snijden zijn. De Nederlanders Temmo Koopmans en Devon Hagelen, die reeds vorig jaar in de finale top 5 te vinden waren, zullen niet de enigen zijn die een hoofdrol ambiëren. Een troep van jonge piloten, komende van de Mini Rookie klasse, is erop gebrand om de vaste waarden het vuur aan de schenen te leggen. We denken allereerst aan kampioen Gilles Herman en zijn eerste achtervolgers in het eindklassement van 2021, Edouard Godfroid en Manua Cherbonnier (oud winnaar van het Mini Stuur van IAME Belgium), maar eveneens aan Noah Grignet en Antoine Venant. Ook de Nederlander Quiten van Leeuwen, de amazones Maerle Taylor en Yinthe De Smet, Arthur Hoang of de sterke Tsjechische piloot Zdenek Babicek moeten zeker in de gaten worden gehouden. Het belooft een spannende strijd te worden.

Mini Rookie: de volgende generatie komt eraan

De karting in de Benelux wacht nog mooie tijden! Bovenop de 36 piloten van de Mini klasse, zijn er nog eens meer dan 30 deelnemers in de Mini Rookie klasse voor piloten van 7 tot 10 jaar. Met de overgang van verschillende tenoren van 2021 naar de oudere klasse, zal de spanning alvast te snijden zijn. Logischerwijze zullen de jonge piloten die reeds een jaar ervaring hebben in het voordeel zijn. Voor Bruno Priam, vijfde in 2021, is het echter nog geen gewonnen zaak, want we weten uit het verleden dat verrassingen vaak voorkomen bij zulke jonge piloten.

X30 Senior Cup/X30 Master : nieuw in 2022

De IAME Series Benelux komen met een nieuwe categorie voor dit seizoen 2022, namelijk een X30 Senior Cup klasse. Het doel is een beter onderscheid te kunnen maken tussen de jongere piloten (maar die rijden met een hoger minimum gewicht dan de X30 Senior klasse) en de echte piloten uit de X30 Master klasse, die ouder zijn dan 30 jaar. Als we daar dan nog eens de X30 Gentleman klasse (ouder dan 40 jaar) aan toevoegen, dan zie je dat er drie klassementen te volgen zullen zijn in deze wedstrijd die een compleet deelnemersveld heeft van 36 piloten op de piste.Mathieu Delbauf, Kampioen in X30 Master in 2021, zal één van de favorieten zijn in deze nieuwe X30 Senior Cup waar hij het op zal nemen tegen tegenstanders als Anthony Moonen of Jentsen Adriaenssens. In X30 Master lijkt Thierry Delré moeilijk te kloppen te zijn, maar Bjorn Verhamme, Quentin Henry, Nicolas Chapelle of de Nederlander Mark Smit zijn alvast gebrand om stevig weerwerk te bieden. We raden jullie eveneens aan om de Amerikaanse Belg Mardeen Benjamin, ex-piloot van het wereldkampioenschap die “voor het plezier” zijn comeback maakt in de discipline, in de gaten te houden. Bij de Gentlemen zal amazone Stéphanie Biélande vooral rekening moeten houden met Arne van der Plaetsen.

X30 Super Shifter: wie houdt Huibers tegen?

Kan Christof Huibers, na 2020 en 2021, een derde Benelux titel aan zijn palmares toevoegen?
De Antwerpenaar, die enerzijds snel en anderzijds regelmatig is, is waarschijnlijk op zijn best. Zal vicekampioen Sam Claes in staat zijn om hem tegen te houden? Zal Corentin Grégoire in staat zijn om die laatste hindernis naar een overwinning te nemen? Of zullen Gilles Vandevoorde, Doriano Marcucci, Jimmy Deveen of Kevin Delcroix voor de verrassing zorgen? Antwoord op al deze vragen op zondag 27 maart op het circuit van de Karting des Fagnes!