Home > Circuit > FIA F2 Bahrein: Pourchaire tekent present, Cordeel knap

FIA F2 Bahrein: Pourchaire tekent present, Cordeel knap

In Bahrein werd de eerste hoofdrace van het seizoen voor de Formule 2 een echte nagelbijter, volgepakt met actie. En het was Theo Pourchaire die er voor ART als beste uitkwam. Amaury Cordeel pakte met Van Amersfoort de dertiende plaats.

Foto: © Dutch Photo Agency

De race werd een parade van achtereenvolgende leiders. Juri Vips (Hitech) nam met een bliksemstart de leiding met Ralph Boschung (Campos) in zijn kielzog. Zij reden een alternatieve strategie waarbij ze van start gingen op zachter rubber. Die “softs”, geholpen door een vroege safetycar in de tweede ronde, deden het verbazingwekkend genoeg uitstekend en de rijders op zachte banden stormden doorheen het veld. Juri Vips bouwde gestaag verder aan zijn voorsprong die opliep tot vijf seconden. Toen het tijd werd voor de pitstops was er drama voor Vips. De leider kreeg te maken met een tegenwerkende wielmoer en hij verloor een zee van tijd in de pits.

Dan was het de beurt aan Jack Doohan UNI Virtuosi), die aan de leiding ging en een goede pitstop had, enkel maar om zich bij het uitrijden van de pits in een lastig parket te werken, waarbij hij een tik kreeg van de insturende Pourchaire. Dat betekende een nieuwe pitstop om de vleugel te vervangen en het einde van zijn zegekansen. Tijdens de carroussel aan pitstops die volgde zagen we dan zelfs de Japanner Ayumu Iwasa (DAMS) aan de leiding. Een prestatie want Iwasa, die gisteren veertien plaatsen goedmaakte, vertrok vandaag van de allerlaatste plaats! Uiteindelijk moest ook hij in de 19de ronde wisselen naar harde banden en dat zette Theo Pourchaire (ART) weer aan de leiding.

Het laatste hoofdstuk werd onder safety car geschreven. Die kwam uit nadat Fittipaldi de Trident van Verschoor rond tikte. En tijdens deze safety car slaagden zowel de crew van Hauger Prema als die van Calan Williams bij Trident erin om een wiel te verliezen op de wagen in de pits! Williams blokkeerde daarmee de pitlane en de safety car periode duurde langer dan verwacht en zorgde voor een hergroepering. In de allerlaatste ronde werd het veld vrij gegeven. Pourchaire controleerde perfect en ging al winnaar over de streep, met Liam Lawson (Carlin) op de tweede plaats en Juri Vips na een mooie inhaalrace, uiteindelijk nog op de derde podiumtrede.

Top-10 voor Cordeel

Onze landgenoot Amaury Cordeel reed met de Van Amersfoort machine aanvankelijk in de achterhoede, vertoefde dan lang in de buurt van zijn ploeggenoot Hughes en hij deed zijn voordeel in de lastige eindfase. Hij kwam als negende over de streep maar ving daarna nog een penalty voor het overschrijden van de snelheidslimiet in de pitlane. Hij werd uiteindelijk als dertiende geklasseerd. Het maakte al met al een positief weekend voor onze debuterende landgenoot.

Met een snelste ronde op zaterdag, een mooie inhaalrace en de meeste plaatsen goedgemaakt op zondag, maar vooral ook het feit dat ik tijdens de race sneller was dan mijn ploegmaat, betekenen voor mij de ideale start van een lang seizoen. Wie weet wat nog allemaal mogelijk is. Ik wil vooral de komende raceweekends aan de buitenwereld laten zien dat ik hier thuishoor.

Er is weinig rust voor de Formule 2 rijders want al volgend weekend hebben ze een nieuwe afspraak op het Arabische circuit van Jeddah.