Home > Circuit > FIA F2: wat u moet weten

FIA F2: wat u moet weten

Formule 2. Het is wellicht een van de moeilijkste competities in de autosport. De wachtkamer van de Formule 1 vergeeft zeer weinig en iedere fout wordt uitvergroot en op het conto. Dat is de uitdaging die de deelnemers, en dan vooral onze landgenoot Amaury Cordeel wacht.

foto: ©fiaformula2.com/media

Het is zelfs voor de Formule 2 kampioenen moeilijk om verder door te dringen in het autosport universum. Oscar Piastri kwam als Formule 3 kampioen naar de Formule 2 en lukte in de ongelooflijke uitdaging ook in zijn debuutseizoen in de formule de titel te pakken. Maar meer dan een testrol in de Formule 1 leverde het hem niet op, net als de vice-kampioen Robert Shwarzman. Guanyu Zhou had meer geluk en kon als derde geplaatste een zitje bemachtigen bij Alfa Romeo. Wie zij de rijders die dit seizoen een gooi naar de titel kunnen doen?

Eerst en vooral zijn er de rijders die vorig seizoen al een meer dan goede indruk maakten, maar door omstandigheden niet meer in het vooral voorkwam. Zoals Theo Pourchaire. De jonge Fransman bulkt van het talent, liep echter tegen een blessure aan en dat beknotte zijn titelkansen. Hij zal tegenstand krijgen van bijvoorbeeld Jehan Daruvala, Juri Vips, Frederik Vesti, Logan Sargeant, Liam Lawson… En dan zijn er de nieuwkomers, getalenteerd en vol vertrouwen, zoals Formule 3 kampioen Dennis Hauger en F3-vicekampioen Jack Doohan.

Kan Van Amersfoort het verschil maken?

En wat met onze kleine Belg Amaury Cordeel? In alle geval zit hij gebeiteld bij Van Amersfoort Racing. De Nederlandse renstal is zonder meer door de wol geverfd. Ze kunnen kampioenschappen voorleggen in Formule 4, Formule 3 en nog een resem andere toeleveringscategorieën. Maar in de Formule 2 wordt het hun eerste seizoen. Ze namen materiaal en ook personeel over van HWA Racing, waaronder rijder Jake Hughes, die hen zeker op het juiste pad kan zetten. Dus, waarop mag Amaury hopen? Een top 10 zou zonder meer een succes zijn voor een eerste campagne in de Formule 2. Duimen dus.

Imola als nieuw evenement

Een nieuw evenement prijkt op de Formule 2 kalender: Imola. In het laatste weekend van augustus bezoekt de Formule 2 ook Spa-Francorchamps en de finale is zoals al enkele jaren het geval is, weer op Yas Marina, mid-november. De bolide blijft het Dallara chassis met de V6 van turbo aangedreven 3.4 liter Mecachrome motor. Die levert 620 pk op 8750 t/min die de bolide stuwt naar 100 km/u in twee seconden met een topsnelheid van 335 km/u (gemeten in Monza met low downforce configuratie).