Home > F1 > F1 2022: de betekenis van nummers op een wagen

F1 2022: de betekenis van nummers op een wagen

In het hedendaagse F1-milieu lijkt het wel of iedereen zomaar een nummer kan gebruiken voor op de wagen. Toch moeten de rijders een paar regels volgen en heeft iedereen wel zijn eigen manier om een nummer te kiezen.

foto: © Ferrari

Dat rijders hun eigen nummer kunnen kiezen is iets dat pas in 2014 het licht zag. De F1 besliste dit zodat het publiek, de rijders gemakkelijker ging herkennen. De jaren daarvoor werden nummers gegeven aan de rijders in volgorde van het constructeurskampioenschap van het jaar daarvoor. Bijvoorbeeld in 2012 eindigde Mercedes op plaats vijf in het constructeurskampioenschap. Het jaar daarop waren de nummers voor Nico Rosberg en Lewis Hamilton negen en tien.

Sinds 2014 kunnen rijders dus hun eigen nummer kiezen, maar sommige nummers niet. Om te beginnen kiezen de rijders een nummer tussen 0 en 99. Nummer één kan een rijder niet kiezen want die is gereserveerd voor de wereldkampioen van het jaar daarvoor, maar als wereldkampioen ben je niet verplicht om het te nemen. Max Verstappen kiest dit jaar wel om met #1 te rijden, terwijl Hamilton met #44 bleef rondrijden.

Als rijder mag je ook niet nummer zeventien kiezen, want dat was het nummer dat Jules Bianchi op zijn wagen had toen hij in 2014 in Suzuka zwaar crashte en later aan zijn verwondingen overleed. Uit respect heeft de F1 besloten om dat nummer nooit meer uit te delen.

Als laatste kan je geen nummer kiezen dat al bezet is. Eens je een nummer kiest moet je bij dat nummer blijven, maar als je langer dan twee jaar niet in de F1 zit, kan dat nummer weer gekozen worden. Een voorbeeld hierbij is dat dit seizoen het nummer 8 niet kan worden kozen, want Romain Grosjean reed ermee in 2020. Vanaf 2023 zal het wel weer beschikbaar zijn. Andere nummers die niet kunnen worden gekozen zijn: #7 (Kimi Raikkönnen) #9 (Nikita Mazepin), #26 (Daniil Kvyat) en #99 (Antonio Giovinazzi).

Waarom kiezen de rijders voor hun nummer?

Daniel Ricciardo (McLaren) #3: Tijdens zijn jeugd was Ricciardo fan van NASCAR-legende Dale Earnhardt. De Amerikaan reed een heel eind met nummer drie. Hij overleed in 2001 en als eerbetoon voor zijn idool rijdt de Australiër met nummer drie rond.

Lando Norris (McLaren) #4: Norris heeft niet echt een verklaring waarom hij voor nummer vier koos. Het enige waar het een beetje mee te maken had, is dat hij het kan gebruiken in zijn branding #L4ndo.

Sebastian Vettel (Aston Martin) #5: Vettel koos voor het nummer vijf omdat hij veel succes had in de lagere reeksen met dat nummer. In 2001 won hij het Europese Karting Championship in de ICA Junior klasse dus het is zijn geluksbrenger. Ook is nummer vijf in het Romeins een ‘V’ wat dan meteen de eerste letter van zijn naam is.

Nicholas Latifi (Williams) #6: Voor de Canadees refereert het nummer naar zijn thuisstad Toronto. De bijnaam van die stad is “The Six”, want de stad bestaat uit zes districten en de code van de regio begint ook met een zes.

Pierre Gasly (AlphaTauri) #10: De Fransman is een grote fan van de voetballer Zinedine Zidane en hij speelde voor het Franse elftal met nummer tien. In 2013 won Gasly de Formule Renault 2.0 Eurocup met dat nummer.

Sergio Perez (Red Bull) #11: Ook voor Perez heeft het nummer een betekenis in het voetbal. De Mexicaan is een grote fan van Club America en oud-speler ervan, Ivan Zamorano, hij speelde ook met nummer elf.

Fernando Alonso (Alpine) #14: Op 14 juli 1999 was Alonso veertien jaar en werd hij wereldkampioen in het karten met kart nummer veertien. Vanaf dan wist hij dat nummer veertien voor hem gemaakt was.

Charles Leclerc (Ferrari) #16: De simpele uitleg is dat de Monegask geboren is op 16 oktober 1997. Het liefste wou hij eigenlijk zijn geluksnummer zeven, maar dat was al gekozen door Kimi Raikkönen, het tweede nummer dat hij wou was nummer tien, maar zijn goede vriend Gasly had dat al. Ten slotte kwam hij bij nummer zestien uit, want 1 + 6 is ook zeven.

Lance Stroll (Aston Martin) #18: Stroll won het Italiaanse Formula 4 Championship met nummer achtien en later maakte hij zijn debuut in de F1 op een leeftijd van achttien jaar.

Kevin Magnussen (Haas) #20: Magnussen had in 2013 het Formula Renault 3.5 kampioenschap gewonnen met nummer twintig dus koos hij daar ook voor in de F1.

Yuki Tsunoda (Alpha Tauri) #22: Yuki’s favoriete nummer is nummer elf, maar omdat Perez dat al had heeft hij het gewoon verdubbelt.

Alexander Albon (Williams) #23: In de sportwereld is nummer 23 iconisch. In het basketbal speelden LeBron James en Michael Jorden met dit nummer en in het voetbal David Beckham.

Zhou Guanyu (Alfa Romeo) #24: Zhou kiest voor dit nummer als eerbetoon voor Kobe Bryant die in 2020 overleed, want hij was daar een grote fan. Bryant speelde zijn laatste jaren bij de LA Lakers met nummer 24.

Esteban Ocon (Alpine) #31: In 2007 won hij zijn eerste titel in het karten met dat nummer en tot op vandaag vind hij dat 2007 zijn beste seizoen in zijn nog jonge carrière is.

Max Verstappen (Red Bull) #33: Het geluksgetal van Verstappen is drie, maar omdat Ricciardo dat nummer al had koos hij voor 33 omdat hij voor dubbel zoveel geluk zou zorgen. In 2022 zal Verstappen met #1 rijden omdat hij regerend wereldkampioen is.

Lewis Hamilton (Mercedes) #44: De zevenvoudig wereldkampioen reed met dit nummer zijn eerste kartrace omdat zijn vader een wagen had met nummerplaat F44. Later beleefde hij met 44 zijn mooiste momenten in het karten en werd het zijn geluksgetal. Zelfs toen hij met #1 kon rijden na zijn wereldtitels vond hij het beter om 44 op de wagen te houden.

Mick Schumacher (Haas) #47: Om aan nummer 47 te komen zijn er twee mogelijkheden. De eerste is het omdat Schumachers favoriete nummers vier (hij won zijn F3-titel met nummer vier) en zeven (Michael Schumacher, zijn vader, heeft zeven wereldtitels) zijn, maar deze waren al bezet door Norris en Raikkönnen. Dus plakte hij ze gewoon samen.

De tweede manier bekom je door de geboortedagen van zijn gezin op te tellen. Mick is geboren op 22 maart, Michael op 3 januari, zijn moeder Corrina op 2 maart en zijn zus Gina-Maria op 20 februari en 22 + 3 + 2 + 20 = 47.

Carlos Sainz (Ferrari) #55: Nummer vijf lijkt op een ‘S’ en dat is de eerste letter van mijn naam, maar dat nummer was al gekozen door Vettel en omdat zijn favoriete nummer ook vijf is nam hij 55.

George Russell (Mercedes) #63: Zijn broer reed met kart nummer 63 en sindsdien is het een familietraditie om het nummer te gebruiken.

Valtteri Bottas (Alfa Romeo) #77: De Finn wou het nummer zeven eerst maar dat koos Raikkönen, daarom nam hij gewoon twee keer zeven en bekwam hij 77. Hiermee heeft hij wel een persoonlijk logo kunnen maken voor zijn merchandise: Bo77as.

You may also like
In een notendop: NASCAR – F1
In een notendop: MotoGP – GT World – F1
F1 Bahrein: Red Bull en Aston Martin in de wolken, Ferrari en McLaren in dal
F1 Bahrein: Max domineert openingsrace: “Precies de start die we wilden”