Home > VAS > Rallysprint > VAS: Short Rally Moorslede, rallywagens rond de basiliek

VAS: Short Rally Moorslede, rallywagens rond de basiliek

Het is altijd vol ongeduld aftellen naar de start van het VAS regionale rallyseizoen en in deze post-Coronatijden is dat meer dan ooit waar.

(persbericht)

De Rallysprint van Moorslede, jarenlang de traditionele openingsproef, werd ondertussen de Short Rally van Moorslede. Na twee afgelaste edities door Corona, wordt deze editie 2022 dan eindelijk de langverwachte eerste uitgave van de Short Rally van Moorslede. De populariteit van een compact parcours, met de nodige tijd tussen de passages en een servicepark in de schaduw van de basiliek van Dadizele, werkt echter nog altijd. Het bewijs is er want meer dan honderd teams staan er al op de inschrijvingslijst. Dit wordt dan misschien de start van het eerste volledige regionale seizoen sedert twee jaren. Echter, als er een ding duidelijk is geworden dan is het wel dat heel wat piloten ‘à la carte’ gaan rijden. De Short Rally van Moorslede zal dus als vanouds een testgrond worden voor rijders en teams die debuteren of die een nieuwe wagen willen uitproberen. Het blijft ook een proef waar de regionale en lokale helden zich in de kijker kunnen rijden. Voor de fans is het zoals steeds een van de vroegste en meest toegankelijke wedstrijden van het seizoen.

R5’s op de Markt

Naar wie of wat zal er worden gekeken? Wel eerst en vooral zijn er de R5 wagens met de Ford Fiesta’s van Steve Becaert, Bert Coene en Jeoffrey Lerminez. Zij zullen het opnemen tegen de Hyundai R5 van Pieter Jan Michiel Cracco en de VW Polo R5 van Vincent Verschueren. Daarbij komen dan nog de Porsche 997 GT’s van Gunther Monnens en Andy Lefevere, waarvan we weten dat ze niet bij voorbaat kansloos zijn. Dan mixen we hiertussen nog een veld van top Historic wagens, een heel universum aan regionale autosport en een hele vloot diverse BMW-machinerie. Dat alles zal ongetwijfeld zorgen voor spektakel gedurende de gehele dag.

De deelnemers rijden nog steeds vier rondes, 158 kilometer in totaal, maar deze keer dus verdeeld over twee klassementsproeven: Moorslede en Dadizele. Het rallycentrum blijft op de markt van Dadizele, met de typische elementen die deze wedstrijd kenmerken, het kleine gezellige plein, omringd door horeca, en de indrukwekkende basiliek.

De basiliek van Dadizele

Wie de rally bezoekt in Dadizele, die kan niet rond de basiliek, de grootste blikvanger van de gemeente en een beschermd monument. Al sinds de 15de eeuw is het een bekend bedevaartsoord waar men komt voor het albasten beeld van Onze-Lieve-Vrouw met kind. De status van basiliek kreeg de kerk van Leo XIII in 1882. Naast de Heilige Bloedkapel in Brugge is het de enige basiliek van het bisdom. Wie tussen de proeven door wat tijd over heeft, moet er zeker eens een kijkje gaan nemen om het verhaal te horen van de “legende van de rode draad”. In de crypte is er nog de graftombe met de sporen, de handschoenen en het zwaard van Ridder Jan van Dadizele.

SHORT RALLY MOORSLEDE

  • Wanneer zondag 20 maart 2022
  • Wie Autoclub Dadizele vzw
  • Wat Wedstrijd voor het kampioenschap VAS Rally en Historic Rally 2022 van de Vlaamse Autosportfederatie en diverse provinciale kampioenschappen (PAK)
  • Waar Marktplaats Dadizele, met om 07u55 de start van de eerste wagen en vanaf 17u30 de voorziene aankomst
  • Info www.autoclubdadizele.be
  • Deelnemers op heden 121 voorinschrijvingen