Home > #Hoofdnieuws > Youtubers in de autosport

Youtubers in de autosport

De laatste jaren maakten enkele bekende youtubers de overgang naar de autosport. Veel van hen komen van een digitale wereld en bewezen zichzelf op de baan, terwijl anderen steun vonden op verschillende sociale media en platformen en zo de stap konden zetten. Eerder deze week maakten zowel Alberto “Naska” Fontana als Jimmy Broadbent hun plannen voor het komende seizoen bekend. Beide namen klinken niet meteen bekend in de oren, toch blijken de jongere fans ze al jaren te kennen. 

(Foto’s: © Nascar Whelen Euroseries & Jimmy Broadbent)

Alberto Naska in Euronascar

Op vrijdag werd het nieuws bekend gemaakt dat Alberto Fontana voor CAAL Racing in de Nascar Euroseries zal rijden. De 31-jarige Italiaan, die beter bekend is als Naska, zal zijn debuut maken in zowel de Rookie Trophy als het algemeen klassement.

Geboren in Turijn droomde de jonge Naska van een carrière als racepiloot, echter had hij hier destijds niet de middelen voor. Zijn debuut in de motorsport begon niet bij het rijden zelf. Naska begon zijn carrière als commentator op online races waardoor hij wat geld bijeen kon rapen om voor de eerste keer op een circuit te rijden.

Naska won in 2012 de “Make it your race”-wedstrijd van Abarth, maar zocht kort daarna de motoren op. Geldproblemen en een moeilijke situatie zorgde er echter voor dat de droom opnieuw geparkeerd moest worden. Hij ging terug aan de slag als mediapersoon en kon zo zijn carrière een tweede leven geven.

In 2016 richtte de jonge Naska een youtuber kanaal op waarin hij zou vloggen over motorsport, voornamelijk op twee wielen, waarin hij zelf zou deelnemen aan enkele amateurraces. Na een crash in 2020 maakte hij definitief zijn overstap naar vier wielen. Hij nam zo deel aan enkele lokale Italiaanse kampioenschappen waaronder de Legends Cars en Griiip (een kleine eenzitter) de afgelopen jaren. Hij kende geregeld succes en belandde meermaals op het podium.

Na verschillende tests met de Nascar wagen van CAAL racing zal hij dit jaar samen met Legends Trophy kampioen Max Lanza deelnemen aan de Euroseries. Zijn seizoen start op 14 mei in Valencia. Zoals verwacht zal Naska ons via zijn kanaal meenemen naar elk event en krijgen we zo een interessante kijk achter de schermen.

Link naar youtubekanaal: https://www.youtube.com/channel/UCop5yYPrIdSkf7XsCz41xfA

Van “shed-boy” tot fabriekspiloot

Waar de ene youtuber zijn begin kende in de motorsport zelf, vindt de andere zijn weg via de virtuele wereld. Jimmy Broadbent is één van de bekendste autosport gamers van het moment. De Brit is voornamelijk bekend geraakt door de ludieke filmpjes waarin hij verschillende uitdaging aangaat. Ook zijn Nürbürgring Nordschleife serie kende veel succes. Daarin tracht hij met verschillende wagens virtueel een snelle ronde neer te zetten om te vergelijken welke wagen de snelste is.

Ook Broadbent kende een ongewoon debuut. Hij maakt sinds 2012 video’s over autosport games en had na vijf jaar 10.000 volgers. Dit groeide uit tot ongeveer 788.000 volgers vandaag. Naast de video’s maakte de dertiger ook livestreams en deed hij aan simracen. In 2019 won hij zo de virtuele 24 uur van Le Mans en in 2020 won hij de virtuele versie van de Indy 500, beide op iRacing.

Na al de virtuele successen waagde Broadbent zich aan de grote overstap en begon hij met karting in 2020. Hij nam deel aan enkele Club100 races in Engeland, waar hij toonde over talent te beschikken. Een jaar later maakte hij echter de grote overstap en mocht hij plaatsnemen in een van de Praga R1 wagens in het Britcar kampioenschap.

De Britcar is vergelijkbaar aan onze Belcar, waar verschillende lokale en nationale racepiloten in verschillende wagens deelnemen aan uithoudingsraces. Broadbent nam het zo met zijn kleine Praga op tegen een Nissan GT3, enkele BMW en een tal van andere wagens. In Donington sloot hij het seizoen af met een winst in beide races.

Na een succesvol debuutjaar bevestigde de youtuber dat hij opnieuw aan het stuur van een Praga zal zitten dit seizoen. Hij zal deelnemen aan de Praga Cup, een kampioenschap georganiseerd door de Britcar. Hij zal daar de wagen van Fanatec Praga Team87, beter bekend als Goldie, delen met Gordie Mutch. Ook van Broadbent kunnen we video’s op zijn kanaal verwachten.

Link naar youtubekanaal: https://www.youtube.com/c/JimmyBroadbentSimRacer/featured

Ook F1 blijft niet gespaard

Uiteraard blijft ook de Formule 1 niet gespaard van enige youtube-faam. McLaren piloot Lando Norris ging in 2020 een samenwerking aan met verschillende bekende gaming-youtubers waaronder Aarava en SuperGT. Aarava is bekend van de Codemaster F1-games, SuperGT dan weer van zijn Gran Turismo en karting filmpjes.

De jonge Brit richtte zo met zijn gamende landgenoten Team Quadrant op. Deze bestaat uit verschillende gamers met onder meer Aarava (F1 games), Riabish (Call of Duty), FNG (Fifa), SuperGT (Gran Turismo), Fifakill (Call of Duty) en Max Fewtrell (racepiloot). Samen doen ze verschillende uitdagingen en maken ze luchtige filmpjes over allerlei onderwerpen.

De komst van deze youtubers maakt het mogelijk voor veel jonge fans om in aanraking te komen met autosport. Het is ook een uitstekende manier om een kijkje te nemen achter de schermen van een raceweekend. De filmpjes die ze maken zijn vaak ook niet te lang en niet te zwaar om te volgen, wat zeker een jonger publiek kan aantrekken. Het brengt op die manier zowel kijker als maker dichter bij elkaar.

You may also like
Best of 2022: door de lens van Joachim Cieters
American Festival Zolder: zondagnamiddag door de lens van Benny Houbrigts en Joachim Cieters
American Festival Zolder: zaterdagvoormiddag door de lens van Benny Houbrigts en Joachim Cieters
Een eerste terugblik op het seizoen door de lens van Joachim Cieters