Home > F1 > F1 2022: de aanloop naar Bahrein – Het team Ferrari

F1 2022: de aanloop naar Bahrein – Het team Ferrari

Op 20 maart begint het nieuwe F1-seizoen weer en Bahrein is net zoals vorig jaar de seizoensopener. We zetten alles wat u moet weten over de teams in een beknopt overzicht. Vanaf nu kijken we naar het podium van vorig seizoen. Vandaag is de derde van vorig jaar aan de beurt, Scuderia Ferrari.

Foto’s: © Scuderia Ferrari

Ferrari kan weer dromen van overwinningen, in plaats van de schrik om helemaal weg te vallen. Na een dramatisch 2020, verging het de Scuderia in 2021 veel beter. Het duo van Charles Leclerc en Carlos Sainz hebben vorig jaar een mooie derde plaats behaald. Voor Sainz was het zijn eerste seizoen bij de Italiaanse renstal en heeft er een heel goed debuutseizoen opzitten. Met vier podiumplaatsen en voor de rest een heel consistent seizoen behaalde hij een vijfde plaats, achter beide Red Bull en Mercedes-rijders, in het rijderskampioenschap, meteen zijn beste resultaat in de F1. Leclerc werd zevende, maar behaalde wel twee poleposities. Voor het komende seizoen hoopt het team om mee te strijden voor de overwinning en misschien zelfs voor een zestiende wereldtitel bij de rijders of een zeventiende constructeurstitel.

Geschiedenis

Ferrari is het meest succesvolle team in de F1. Het is er al bij vanaf het allereerste seizoen in 1950. Niet vanaf de eerste wedstrijd, die liet het aan zich voorbijgaan, wel de tweede in Monaco. Met 1032 races, 772 podiumplaatsen, 237 overwinningen en 31 wereldtitels (rijder + constructeur) heeft het een grote geschiedenis in de sport.

De eerste wereldtitel behaalde het in 1952 met Alberto Ascari. Ook de eerste Amerikaanse (Phil Hill) en Britse (Mike Hawthorn) wereldkampioen kwamen van bij de legendarische renstal. Ferrari heeft bijna altijd gedraaid om winnen, maar hun meest succesvolle periode was onder Michael Schumacher tussen 2000 en 2004. Daarna liep het allemaal wat minder, want sindsdien won het enkel in 2007 de wereldtitel met Kimi Raikönnen. In 2020 haalde het teams zelfs zijn op een na slechte resultaat met een zesde plek in het constructeursklassement. Het slechtste seizoen was dat van 1980, toen eindigde het team uit Maranello op een tiende plek.

De rijders

Charles Leclerc (rechts) wordt al een paar jaar gezien als de golden boy van Ferrari. In zijn eerste seizoen bij de Italiaanse renstal toonde hij zich meteen door hoger te eindigen dan zijn teamgenoot Sebastiaan Vettel en het jaar daarop veegde hij de vloer met de Duitser aan. Vorig jaar moest hij dan de leider bij het team worden, maar door verschillende foutjes werd hij verslagen door Carlos Sainz. Dit jaar hoopt de Monegask op meer.

Statistieken:

Geboren 16/10/1997 – F2-wereldkampioen 2017 I F1: poles: 9 I winst: 2

Carlos Sainz (links) begint aan zijn tweede seizoen bij Ferrari. De Spanjaard was vorig jaar het meest consistent van alle rijders die van team zijn veranderd. In de jaren ervoor was hij een teamhopper, want in de acht jaar F1, heeft hij al vier teams gehad, maar wel iedere keer met succes. Bij Ferrari is zijn periode ook goed begonnen met een vijfde plaats, het enige wat hij nog nodig heeft is een overwinning.

Statistieken:

Geboren: 1/9/1994 – F1: poles: 0 (beste 2) I winst: 0 (beste 2)

Reserve rijders: Mick Schumacher en Antonio Giovinazzi

You may also like
F1 Spa: de top drie aan het woord
F1 Spa: Carlos Sainz start op pole in Grote Prijs van België
F1: Sainz blijft bij Ferrari tot en met 2024
F1 Australië: Leclerc bovenaan in tweede vrije training