Home > F1 > F1 2022: de aanloop naar Bahrein – Het team McLaren

F1 2022: de aanloop naar Bahrein – Het team McLaren

Op 20 maart begint het nieuwe F1-seizoen weer en Bahrein is net zoals vorig jaar de seizoensopener. We zetten alles wat je moet weten over de teams in een beknopt overzicht. Vanaf nu kijken we naar de hoogvliegers van vorig seizoen. Beginnen doen we met het team dat net naast het podium viel McLaren F1 Team

Foto’s: © Mclaren

McLaren heeft er een heel goed seizoen opzitten, maar eindigde toch pas vierde net achter Ferrari. Het Britse team is er als enige in geslaagd om vorig seizoen een 1-2 te halen. In Monza won Daniel Ricciardo en was Lando Norris tweede. Voor Ricciardo was dat het begin van een betere periode bij McLaren. Het duurde een tijdje tegen dat hij de wagen begreep en kon meedraaien met Norris. Over het volledige seizoen was het wel de jonge Brit die het meeste uit de McLaren haalde. Terwijl Ricciardo net naar het team werd gehaald om het team op sleeptouw te nemen en Norris extra te ondersteunen en ervaringen mee te delen. Voor het seizoen 2022 mikt het team vooral naar de derde plaats in het constructeurskampioenschap. Want die verloren ze vorig jaar aan Ferrari.

Geschiedenis

McLaren is het tweede succesvolste team op de grid, het moet alleen Ferrari voor zich laten. Het team is ontstaan door de Nieuw-Zeelander Bruce McLaren in 1964, eerst nog als privéteam met een wagen van andere constructeurs, maar vanaf 1966 met eigen wagens. In 1968 won Bruce zijn enige race in eigen wagen op het circuit van Spa- Francorchamps. Het was het begin van een lange weg naar de top van de F1. In 1974 won het team met Emerson Fittipaldi zijn eerste wereldtitel. Later volgden er nog elf, met de succesvolste periode die tussen 1984 en 1991. In die periode won het ieder jaar behalve in ’87 de wereldtitel met een rijder. Niki Lauda (1), Alain Prost (3) en Ayrton Senna (3) wonnen de titels jaar na jaar.

Sinds de eeuwwisseling heeft het team maar één wereldtitel binnengehaald, in 2008 won Lewis Hamilton. Sindsdien ging het team achteruit, met als dieptepunten 2015 en 2017 waar het team negende in het constructeurskampioenschap werd. Sinds 2018 is het team aan een weder opmars begonnen met twee vierde en één derde plek als constructeur. Dit seizoen zullen ze vast weer mikken naar een derde plek.

De rijders

Lando Norris (rechts) mag dan wel nog jong zijn, maar hij heeft al veel bereikt in zijn carrière. Na drie seizoenen in de F1, heeft hij al vijf podiums gehaald en één keer mogen starten vanop de pole. In Rusland was hij vorig seizoen dicht bij een overwinning, maar een foute beslissing om niet naar regenbanden over te schakelen zorgde ervoor dat zijn eerste overwinning in het water viel. Dit seizoen zal zijn doel zijn om de lijn gewoon door te trekken en misschien deze keer wel te kunnen winnen.

Statistieken:

Geboren 13/11/1999 –    F1: poles: 1 I  winst: 0 (beste 2de)

Daniel Ricciardo (links) heeft een middelmatig seizoen achter de rug. In Monza kon hij voor eerst het sinds Jenson Button in 2012 een McLaren naar het hoogt trapje van het podium brengen. Voor de rest was het een moeilijk seizoen voor de 32-jarige Australiër. Het begin van het seizoen ging helemaal niet zoals gedacht, hij zat ver van zijn teamgenoot Norris en het dieptepunt kwam in Monaco waar hij zelfs door de Brit werd gedubbeld. Vanaf het midden van het seizoen ging alles beter zeker met de overwinning en nu hoopt hij die voor door te trekken naar 2022.

Statistieken

Geboren: 1/7/1989 – F1: poles: 3  I winst: 8

Reserve rijders: Stoffel Vandoorne en Nick de Vries

You may also like
In een notendop: NASCAR – F1
In een notendop: MotoGP – GT World – F1
F1 Bahrein: Red Bull en Aston Martin in de wolken, Ferrari en McLaren in dal
F1 Bahrein: Max domineert openingsrace: “Precies de start die we wilden”