Home > F1 > F1 2022: de aanloop naar Bahrein – Het team Alpine

F1 2022: de aanloop naar Bahrein – Het team Alpine

Op 20 maart begint het nieuwe F1-seizoen weer en Bahrein is net zoals vorig jaar de seizoensopener. We zetten alles wat je moet weten over de teams in een beknopt overzicht. Vandaag kijken we naar BWT Alpine F1 Team.

Foto’s: © alpinecars.com

Het Alpine-team heeft er een goed seizoen opzitten. Met een podium voor Fernando Alonso en de eerste overwinning van Esteban Ocon heeft het Franse team net zoals de twee jaren ervoor de vijfde plek gehaald. Het eerste jaar na de verandering van Renault naar Alpine, heeft het team goed verteerd. Alpine had een wagen die competitief was en zelfs een overwinning behaalde. Het rijdersduo was van alle teams het meest aan elkaar gewaagd. De ervaring van Alonso werd goed aangevuld met de jeugdigheid van Ocon. Beide komen goed overeen en dat was zeker te zien in Hongarije, waar Alonso, Lewis Hamilton ronden lang ophield om zijn teamgenoot te beschermen en voor het eerst sinds 2008 Alpine/Renault een overwinning te bezorgen. In Qatar waren de rollen dan omgedraaid, daar was het Ocon die Sergio Perez moest ophouden, wel met minder succes, maar Alonso haalde daar toch nog het podium met een derde plaats. Het team behoudt de twee rijders voor dit seizoen en hoopt misschien op veel meer dankzij de reglementswijziging.

Geschiedenis

Alpine zelf bestaat nog maar sinds vorig seizoen, maar het team stond daarvoor beter bekend als Renault. Net zoals Alfa Romeo is Alpine aan zijn derde generatie in de F1 bezig. De eerste periode was tussen 1977 en 1985, daarin haalde het twee keer de derde en één keer de tweede plek in het constructeursklassement met rijders zoals Alain Prost en René Almoux. Hun tweede periode tussen 2002 en 2011 was hun meest succesvolle. Twee wereldtitels voor Alonso en samen met Giancarlo Fisichella haalden ze ook de constructeurstitels binnen in 2005 en 2006. In 2012 werd het team dan overgenomen door Lotus, maar sinds 2016 is het team weer te zien op de grid. Behalve het eerste seizoen dat het negende werd, was Renault in hun derde keer in de F1 een middenmoter.

De rijders

Fernando Alonso (midden) is dankzij het pensioen van Kimi Raikönnen het ouderdomsdeken op de grid. De 40-jarige Spanjaard heeft bakken ervaring en kan nog altijd dat tikkeltje meer met een wagen. De tweevoudig wereldkampioen reed vorig jaar vooral in de kijker door het lang ophouden van zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton en haalde ook een podiumplaats. Hij heeft niks meer te bewijzen in de F1, maar is nog steeds een enorme aanwinst voor Alpine. Dit jaar kan hij het record van Raikönnen verbreken van meeste gestarte GP’s. Als Alonso geen enkele race mist dan evenaart hij Kimi in Italië.

Statistieken:

Geboren 29/7/1981 – F1: poles: 22 I winst: 32 I 2x wereldkampioen (2005 en 2006)

Esteban Ocon (rechts) heeft er een erg goed seizoen opzitten. Het is niet vanzelfsprekend om teamgenoot van Fernando Alonso te zijn, maar hij is maar nipt verslagen door de Spanjaard. Alonso werd tiende terwijl Ocon elfde werd. Hij eindigde op acht punten van de tweevoudig wereldkampioen. In Hongarije beleefde Ocon dan weer zijn mooiste moment van zijn jonge carrière, want daar behaalde hij zijn eerste overwinning in de F1. Hij leert veel van zijn oudere teamgenoot en probeert met zijn hulp beter te worden.

Statistieken

Geboren: 17/9/1996 – F1: poles: 0 (beste 3de) I winst: 1

Reserve rijder: Oscar Piastri (links)

Geboren 6/4/2001 – F3-kampioen 2020 I F2-kampioen 2021

You may also like
F1 Bahrein: Verstappen wint moeiteloos, Alonso op podium
In een notendop: F1 – F1 Academy – F3
F1: het verhaal achter de overstap van Alonso naar Aston Martin
F1 Australië: reacties na vrijdag