Home > Moto > MotoGP > MotoGP: Martin pakt pole in Qatar

MotoGP: Martin pakt pole in Qatar

Het seizoen 2022 in MotoGP, en daarmee bedoelen we dan alle series die in een MotoGP weekend hun opwachting maken, kondigt zich aan als een van de boeiendste van de afgelopen jaren. Veel vragen waren er nog voor de laatste trainingssessie en de kwalificatie. En die, die leverde een eerste aanduiding van de machtsverhoudingen.

foto: ©motogp.com

Regerend kampioen Fabio Quartararo moest met de fabrieks-Yamaha aan het seizoen beginnen met een ommetje langs de Q1 sessie. Hij zat er trouwens in gezelschap van nog enkele andere oud-wereldkampioenen met Maverick Vinales (Aprilia) en Andrea Dovizioso (Withu RNF Yamaha). Het werd nog nagelbijten voor de Fransman want zowel Red Bull KTM als Johann Zarco (Pramac Ducati) waren bedreigend. Uiteindelijk lukte Brad Binder in de snelste tijd en mocht Quartararo mee naar Q2 als tweede.

En dan was het showtime voor de toppers. Marc Marquez en de Honda zetten de bakens uit met een eerste snelle ronde, maar het was Jack Miller die met de Ducati de eerste runs afsloot als snelste. Zachte Michelins achter dan voor alle protagonisten voor een laatste run. Marquez en Bagnaia (Ducati) plaatsten hun aanval, maar het waren twee jonge honden die zich nog naar voren drongen. Jorge Martin zette de Pramac Ducati op pole en hij werd gevolgd door de 2021-Gresini machine van Enea Bastianini. Marc Marquez kon de derde plaats vrijwaren.

Moto2: Baltus met mooie 16de startplaats!

In Moto2 liet Barry Baltus zich opmerken. Hij ging doorheen de Q1 met een vierde tijd en mocht zich aanmelden voor de ultieme Q2 kwalificatiesessie. Lange tijd leek daar routinier Sam Lowes (ELF Marc VDS Racing Team) de pole in handen te hebben, maar uiteindelijk werd de snelste ronde van Lowes nog geschrapt en werd de Brit verwezen naar de derde plaats. De pole, die ging dan naar Celestino Vietti (Mooney VR46 Racing Team), voor Tony Arbolino (ELF Marc VDS Racing Team). Onze landgenoot Barry Baltus (nu trouwens met het nummer 7 op de motor en niet langer het vertrouwde nr. 70) kon met de RW Racing GP machine een 16de plaats halen. Dat belooft voor morgen!

In Moto3 verzekerde de Spanjaard Izan Guevara (Aspar Team GasGas) zich in de slotseconden van de pole. Hij bleef voor aan Ayumu Sasaki (Sterilgarda Husqvarna), lange tijd de polehouder, en aan Jaume Masia (Red Bull KTM Ajo).