Home > #Hoofdnieuws > WRC Zweden: Rovanpera wint en leidt WK, Neuville mooi tweede

WRC Zweden: Rovanpera wint en leidt WK, Neuville mooi tweede

De Rally van Zweden is een triomftocht voor Kalle Rovanperra en Jonne Halltunen in hun Toyota Yaris WRC geworden. Het jonge Finse duo won feilloos, meteen de derde WK-zege uit hun nog jonge carrière. Ook voor Toyota is het de eerste zege van het seizoen, maar wel een die aantoont wie op dit moment de toon in het WK aangeeft. Thierry Neuville reed een verstandige en quasi foutloze wedstrijd en werd tweede, waarmee hij in het zog van de Finse WK-leider kan blijven.

Foto: © Toyota

Kalle Rovanperra is amper veertig wedstrijden ver, maar won al driemaal en is nu ook WK-leider. Op zijn 21ste werpt hij zich meer en meer op als de opvolger van de beide Sébastien, die nu afscheid van full time rallyrijden hebben genomen. Het is overduidelijk dat in de titelstrijd er zeker zal moeten rekening gehouden worden met deze nieuwe ster van het WRC.

Achter de Fin vinden we de Belgen Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe in hun Hyundai i20 WRC, een goed resultaat en dat weet de Belg zelf ook: “Na de Monte-Carlo is er hard gewerkt en we hebben de juiste weg gevonden, maar er is nog werk te doen. Ik kijk uit naar wat komt, maar we mogen niet opgeven.”

Neuville werd dus tweede, voor Esapekka Lappi (Toyota), Takamoto Katsuta (Toyota), Gus Greensmith (Ford) en Oliver Solberg. Tänak won de Powerstage, voor Rovanperä en Neuville. In de WK-stand leidt de Fin met 46 punten, voor Neuville met 32 en Sébastien Loeb met 27. Gus Greensmith is knap vierde met 20 punten. Toyota telt 83 punten bij de constructeurs, voor Ford (59) en Hyundai (47).

Drie verliezers

De grote verliezers van het weekend zijn met drie: Ford, Ott Tänak en Elfyn Evans. Tänak en Evans tellen respectievelijk vijf en vier punten na twee wedstrijden in het WK en ze zien Rovanperä en Neuville al een heel eind voor zich uit rijden. Bovendien claimen de Fin en de Belg zo de positie van leider in het team en dat vroeg in het seizoen. Ford mag gelukkig zijn met een prima vijfde plek voor Gus Greensmith, maar na de zege van Sébastien Loeb in de Monte-Carlo moet de confrontatie met de realiteit voor M-Sport wel behoorlijk hard aankomen.

Andreas Mikkelsen won in WRC2, een knappe zege voor de Noor in de Skoda Fabia en hij gaat Ole Christian Veiby in een VW Polo en Jari Huttunen in een Ford Fiesta vooraf. Mikkelsen blijft ook ruim leider in het kampioenschap.

De volgende wedstrijd is Kroatië, maar daar moeten de fans wel voor wachten tot 21 april!