Home > #Hoofdnieuws > BRC 2022: wie wordt de opvolger van Adrian Fernémont?

BRC 2022: wie wordt de opvolger van Adrian Fernémont?

De Rally van Haspengouw, met het nieuwe hoofdkwartier in Brustem, opent een Grand Cru editie van het Belgische rallykampioenschap. Naast een handvol echte titelkandidaten, zijn er zeker nog eens evenveel outsiders, naast een behoorlijke groep andere deelnemers met topmateriaal. Een overzicht dringt zich op.

Het Belgian Rally Championship heeft de wind in de zeilen, getuige de mooie affiche voor de opener van het seizoen dit weekend. Heel wat titelpretendenten zakken naar Brustem af, terwijl enkele andere deelnemers nog even wachten alvorens hun seizoen in te zetten. Wie zijn de kandidaten op de nationale titel 2022?

Adrian Fernémont en Samuel Maillen (Skoda Fabia): de tweevoudige kampioenen willen een derde kroon om op gelijke hoogte te komen van illustere namen als Robert Droogmans en Marc Duez. Fernémont heeft ondertussen een schat aan ervaring en de Waal bewees ondertussen het hoofd koel te kunnen houden in moeilijke en stresserende omstandigheden.

Ghislain de Mevius en Johan Jalet (Skoda Fabia): misschien wel de sterkste outsiders van het veld, nu de ban gebroken lijkt na hun eerste ‘nationale’ zeges. Zij hebben ook heel wat ervaring, kennen hun wagen en maken weinig fouten.

Gino Bux en Nicolas Gilsoul (Skoda Fabia): zonder meer de ‘dark horses’ van dit kampioenschap, met een schat aan ervaring op ‘rechts’ en veel talent achter het stuur. Uiteraard ontbreekt het Bux aan kennis van de wagen en ook nog steeds aan terreinkennis in sommige wedstrijden. In het oog te houden!

Stéphane Lefèbvre en Xavier Portier (Citroën C3): wat te zeggen van een ex-WRC-rijder? De man uit het Noorden van Frankrijk heeft de snelheid, maar kent onze wedstrijden niet. Kan hij dat compenseren door zijn snelheid? Bijkomende troef voor de Fransman is zeker de Citroën van DG Sport die zonder meer top zal voorbereid zijn door het Franse merk.

Maxime Potty en Renaud Herman (Citroën C3): Potty is te onervaren om een rol van betekenis te spelen, maar kan hier of daar misschien voor een verrassing zorgen. Zal sowieso moeten leren om 100% met zijn ‘co’ samen te werken.

Jos Verstappen en Kris Botson (Citroën C3): misschien wel dé naam van deze editie van het Belgian Rally Championship, maar voor de titel mist de ex-F1-rijder en winnaar van LMP2 in Le Mans de nodige kilometers.

Niels Reynvoet en Diederik Pattyn (Skoda Fabia): jong talent uit Vlaanderen, dat stilaan mag en moet ontbolsteren. Zoals hij zelf op zijn presentatie aangaf, wil hij groeien en beter en beter worden naarmate het seizoen vordert.

Vincent Verschueren en Filip Cuvelier (VW Polo): wat een schat aan ervaring heeft deze voormalige Belgische kampioen… Verschueren kan, als de Polo het toelaat, zeker meespelen voor het eindpodium. In het oog te houden.

Grégoire Munster en Louis Louka (Hyundai i20): het feit dat dit talent niet de nodige budgetten vindt of krijgt, is eigenlijk de enige smet op dit rallyseizoen. Munster moet gewoon meespelen voor de titel en ook internationaal zijn kans krijgen.

PJM Cracco en Jasper Vermeulen: (Hyundai i20): de winnaars van de BRC-manche in Ieper hebben nog geen programma bekend gemaakt, maar ook zij hebben het talent en de ervaring om vooraan mee te spelen. Veel zal afhangen van het aantal rally’s.

Uiteraard zijn er nog heel wat andere outsiders, denk maar aan Cedric De Cecco, Jimmy D’hondt, Steve Vanbellingen, Johnny Poelmans en andere Xavier Bouche, maar zij hebben andere ambities dan de nationale titel. De vier laatst geciteerden doen het onder meer in de Masters Cup, voor rijders van meer dan 50 jaar oud. Kris Princen tot slot zal maar enkele rally’s rijden en mogelijk niet meer met een Rally2.