Home > Circuit > Asian Le Mans Abu Dhabi: United Autosports ongeëvenaard naar de overwinning

Asian Le Mans Abu Dhabi: United Autosports ongeëvenaard naar de overwinning

Vandaag stond de derde en voorlaatste race van het kampioenschap op het programma. Nadat United Autosports zich doorheen de vrije trainingen en kwalificaties telkens de snelste toonde, was het Amerikaanse team ook in de race dominant. In de GT klasse was het knokken van begin tot eind.

(Foto: © Asian Le Mans Series)

De race kende een rustige beginfase waarin slechts twee FCY-periodes nodig waren om brokstukken weg te ruimen. In LMP2 was de Oreca van United Autosports, bestuurd door Joshua Pierson, het snelste weg. Na slechts tien minuten racen had hij al een voorsprong van maar liefst vijftien seconden. Achter de leider waren de wagens van Nielsen Racing (Oreca) en Graff Racing (Oreca) hevig aan het duelleren voor de tweede plek. Hierdoor verloor het paar volledig de aansluiting naar de leider.

De voorsprong van de United Autosports-bolide zou enkel maar groeien. Zelfs na een korte rode vlag periode bleef het duo Pierson-Di Resta onaangeraakt. Het Amerikaanse team won de race op een dominante wijze. Het podium werd verder aangevuld door Nielsen Racing en Graff Racing.

De top drie in de PRO-AM klasse was voor beide Oreca van Graff Racing en High Class Racing, gevolgd door de Ligier van ARC Bratislava.

LMP3

Het LMP3 veld kende een minder eentonige race. Ondanks dat het veld goed bij elkaar bleef, wist DKR Engineering (Duqueine) bestuurd door Sebastian Alvarez toch een gaatje te slaan naar de Rinaldi Racing Duqueine.

Halverwege de race kende de G-Drive Racing Ligier grote problemen. De prototype vertraagde plots en verloor olie in de sector onder het hotel. Om dit op te kuisen was een tussenkomst van de safety car nodig. De G-Drive bolide zocht echter niet de pits op maar reed verder tot Viaches Gutak halverwege de ronde tot stilstand kwam. Kort daarna vatte de wagen vuur waardoor een rode vlag werd uitgebracht en de race een half uur werd stilgelegd. De piloot kwam er met de schrik vanaf.

Na deze rode vlag kwam Rinaldi Racing even opzetten en kon dankzij de pitstops kort de leiding overnemen. DKR Engineering wist die echter terug te nemen en won de race met meer dan een halve minuut voorsprong. De derde plaats was voor de Ligier van CD Sport.

GT

De BoP blijkt opnieuw een wondermiddel te zijn. In de GT-klasse was het een hevige strijd voor de winst. Nadat Jonny Adam de TF Sport Aston Martin op de pole positie had geplaatst waren zij de topfavoriet voor de winst. Na een uur racen lag de Aston Martin nog aan de leiding. De McLaren van Garage59 kwam kort daarna naar voren en nam de leiding over.

Na de onderbreking was het de andere McLaren van Inception Racing met Olli Milroy aan het stuur die de leiding overnam. Milroy werd echter opgehouden door de Ferrari van AF Corse waardoor de Brit tijd verloor en er al snel een hele trein gevormd werd.

Met nog anderhalf uur racen kwam de leiding in handen van beide Herberth Motorsport Porsche die elkaar kort volgde in de pitstraat. Daar maakte Oman Racing (Aston Martin) gebruik van om de leiding over te nemen, echter zocht ook deze wagen de pitstraat op waardoor de leiding kort naar de Mercedes van Haupt Racing Team ging en ten slotte terug in handen van Inception Racing kwam.

Na vier uur strijden was het de #91 Herberth Motorsport Porsche die als winnaar over de eindmeet kwam. De McLaren van Inception Racing eindigde op dertien seconde van de leiding. De derde plek was voor de #17 AF Corse Ferrari.

In de PRO-AM klasse was de winst voor Mercedes van SPS Automotive Performance, gevolgd door de Ferrari van Kessel Racing. De derde plek was voor de #99 Herberth Motorsport Porsche.

Morgen zal de vierde en laatste race van het Asian Le Mans seizoen plaatsvinden. De start is om 13u30 Belgische tijd en de race is te volgen op Youtube.

You may also like
In een notendop: F4 UAE – FRACF – Asian Le Mans
24H Series – Abu Dhabi: winst voor Baron Motorsport, AC Motorsport domineert in TCR
24H Series – Abu Dhabi: Baron Motorsport op pole
24H Series – Abu Dhabi: de tweede van het seizoen