Home > #Hoofdnieuws > BRC Haspengouw: een troepenschouw op twee weken van de opener van het BK Rally

BRC Haspengouw: een troepenschouw op twee weken van de opener van het BK Rally

De Haspengouw is nog twee weken van ons verwijderd en de Limburgse opener van het Belgian Rally Championship mag ondertussen op een mooi deelnemersveld rekenen. Er zijn uiteraard namen die ontbreken, zoals regerend kampioen Adrian Fernemont of Vincent Verschueren, maar er staan ook onverwachte en mooie namen op de deelnemerslijst.

In Rally2 is er natuurlijk de onverwachte aankondiging van de Fransman Stéphane Lefèbvre, die met een Citroën C3 de absolute topfavoriet in en om Sint-Truiden zou moeten zijn. Hij staat nog niet op de officiële deelnemerslijst, net als de grote, lokale favoriet, Kris Princen (Skoda), die met een zesde zege alleen recordhouder kan worden. Hij deelt zijn record van vijf zeges nu met Patrick Snijers en Pieter Tsjoen. Snijers is ook bij in Sint-Truiden, maar met een BMW M3 maakt hij geen kans op de zege.

Achter hen is de laatste winnaar van de Haspengouw, Ghislain de Mevius (Skoda) absoluut ook een favoriet, met achter hem enkele outsiders, zoals Niels Reynvoet (Skoda), William Wagner (VW) en Gino Bux (Skoda). Verder komen er ook twee Nederlanders naar de fruitstreek, met Jos Verstappen (DG Sport Citroën) en Richard Pex (Citroën), naast de routiniers Steve Vanbellingen en Jimmy D’hondt, beide met een Ford Fiesta. Hyundai is de grote afwezige in Sint-Truiden, tenzij Grégoire Munster alsnog budget vindt om naar Limburg af te zakken.

Bont gezelschap

In GT zien we voorlopig drie wagens, drie Porsche 911, met Tuur vanden Abeele, Glenn Janssens en Henri Schmelcher, terwijl er in Rally3 jammer genoeg geen inschrijvingen zijn. RC4 en RC5 (voor de voorwielaangedreven wagens van Rally4 en 5) tellen samen iets meer dan tien wagens, maar de Stellantis Cup (South Belgian) en de Clio Trophy (TAC) beginnen later dit seizoen en laten de Haspengouw dus links liggen. Dat heeft uiteraard zo zijn consequenties.

Verder staan er heel wat wagens van M-Cup op de deelnemerslijst, naast een dozijn bijkomende auto’s, waaronder naar ons gevoel te weinig Historics.

Vier proeven, veel parking

Ondertussen hebben zich 60 wagens voor de Haspengouw aangemeld, een wedstrijd die dezelfde vier klassementsproeven als in 2020 zal omvatten, proeven die telkens driemaal worden gereden, namelijk Walshoutem, Boekhout, Kamerijck en Halle-Booienhoven.

Wie de wagens van dichterbij wil bekijken dan op de klassementsproeven, kan terecht op het gratis toegankelijke serviceterrein dat heel uitgestrekt zal zijn langs de hoofdlandingsbaan van het vliegveld van Brustem. Het podium en het ‘Rally Café’ worden ondergebracht in een grote hangar centraal in het servicepark. In die hangar zullen vanaf vrijdag 25 februari om 12u00 inkomkaarten verkocht worden (25 euro voor alle proeven). Goed nieuws voor de toeschouwers: het parkingprobleem in Landen is van de baan. Er is een heel grote parking voorzien vlak naast het servicepark.

Deelnemerslijst