Home > Historic > 12 Heures de Huy: een nieuwe editie voor oud… en jong

12 Heures de Huy: een nieuwe editie voor oud… en jong

De 12 uur van Hoei is een stukje Belgisch autosporterfgoed. Het evenement, dat in 1954 door de Koninklijke Motorunie van Luik werd ingeluid, was van meet af aan een bijzonder wedstrijd, met een start om middernacht en een finish om twaalf uur ’s middags, een parcours van meer dan 600 kilometer en de beroemde etappe van de Poudreries de Clermont! Tijdens de ‘Douze Heures’, kwam er ook geen copiloot aan te pas. De rijder was de enige aan boord van de wagen en deed al het mogelijke om een gemiddelde snelheid tussen 50 en 55 km/u te halen. Echter na een ongeval, ging het bergaf met de wedstrijd die in 1969 van de kalender zou verdwijnen.

Foto: © Jean-Marc Pitz

Tussen 2010 en 2012 had het Trajectoire-team van Jean-François Devillers de wedstrijd nieuw leven in geblazen, in de geest van de oorspronkelijke filosofie. Op zaterdag 9 en zondag 10 april 2022 maakt de Douze Heures de Huy een comeback op de kalender, in een bijzonder versie, zowel voor deelnemers als toeschouwers.

Het is met veel passie dat we de ‘Douze Heures’ herlanceren en dat we deze ‘oude dame’ weer recht helpen”, vertelt organisator, Jean-François Devillers. “Voor de gelegenheid is het regelmatigheidsaspect losgelaten ten behoeve van de eigenaars van klassieke auto’s die tot 1975 zijn geproduceerd, met een Revival-categorie voor degenen die de ervaring alleen aan boord willen proberen, zoals in het verleden! En het evenement wordt een dubbele afspraak, met een zondag die in het teken van de hedendaagse wagens staat, want het zijn de GT’s van vandaag, maar ook elektrische sportwagens en GT’s uit de jaren ‘70 en ‘80 die dan hun kans krijgen.

De verdie voor de oldtimers van de Douze Heures de Huy gaat op vrijdag 8 april van start, met een nachtelijke rit die dus uitsluitend is voorbehouden aan oldtimers, gevolgd door het evenement op zaterdag, dat tussen 8u00 en 18u00 zal plaatsvinden. De GT & Electric Edition’ vindt plaats op zondag, tussen 08u00 en 17u00. Op de beroemde Delchambrelaan, in het hartje van Hoei, zal een feesttent worden opgezet waar het publiek zal kunnen genieten van de sfeer.

Meer info? https://www.trajectoire.be/nl/home/