Home > Uncategorized > Met een Fiat Panda naar de Noordkaap voor het goede doel

Met een Fiat Panda naar de Noordkaap voor het goede doel

Thomas en Tanguy zijn onafscheidelijke en elkaar aanvullende neven sinds hun kindertijd. Toevallig werden zij ook zwagers! Ter nagedachtenis van hun schoonzus Inès, die op 24-jarige leeftijd aan neurofibromatose is overleden, willen de twee neven al lang het wetenschappelijk onderzoek naar deze niet zo verweesde ziekte steunen.

(persbericht)

Tijdens hun onderzoek ontdekten zij de “Superlative Adventure Club”, een Duitse vereniging die een rally-raid naar de Noordkaap organiseerde, waarbij de Oostzee werd omzeild. Als voorwaarde om aan het avontuur deel te nemen, moet elk team geld inzamelen voor een goed doel naar keuze. Het ToiMoi1Panda project werd gelanceerd…

ToiMoi1Panda, is een zestien dagen durende sneeuwraid midden in de koude wintermaanden. 10 landen die zij alleen over kleine wegen en zonder GPS zullen doorkruisen : 7.500km aan pistes in volledige autonomie aan het stuur van hun Fiat Panda 4X4 uit 1997.

Thomas en Tanguy zijn al bijna 2 jaar bezig met het organiseren van hun reis, de auto is voor de gelegenheid volledig geprepareerd en gereviseerd, terwijl hij toch trouw is gebleven aan het oorspronkelijke model: eenvoudig, robuust en basic.

Ze hebben ook beslist om de verantwoordelijkheid op te nemen voor de milieu-impact van hun avontuur door alle kilometers die ze met de Panda afleggen te compenseren via het CO2logic-programma dat door Vinçotte gecertificeerd is.

Doel: €20.000 ophalen voor de Ines Costa Foundation

Inès, de schoonzus van Thomas en Tanguy, is op 24-jarige leeftijd overleden aan neurofibromatose
type 1 (NF): een erfelijke aandoening die bij ongeveer 1 op 2500 pasgeborenen voorkomt.

De Stichting Inès Costa is een initiatief van André (†) en Jacqueline Costa, de ouders van Inès, en de patiëntenvereniging “NF Kontakt”, die al meer dan 25 jaar samenwerkt met professor Eric Legius, onderzoeker aan de KULeuven.

Het team van professor Legius richt zich uitsluitend op de strijd tegen neurofibromatose. Dit internationaal gerenommeerde team van onderzoekers heeft reeds verschillende baanbrekende publicaties over het begrip van het ontstaan van neurofibromen op zijn naam staan. Dankzij de steun van de Stichting Inès Costa zullen de wetenschappers hun onderzoeksgebied verder kunnen ontwikkelen met de ambitie om tastbare resultaten te boeken in termen van behandeling van patiënten.

Het doel van ToiMoi1Panda is om minimaal €20.000 in te zamelen voor de stichting. Thomas en Tanguy zullen alle kosten van de raid op zich nemen (auto, brandstof, onkosten, verzekering, paspoorten en visa, logies, voedsel, enz.) zodat 100% van de giften en inkomsten rechtstreeks naar de rekening van de Stichting zullen gaan. Tot nu toe heeft het fonds ToiMoi1Panda al bijna €17.000 opgehaald, dankzij sponsors, giften en acties die Thomas en Tanguy de afgelopen maanden hebben georganiseerd: verkoop van olijfolie, voorvertoningen van films, verkoop van de playlists die ze tijdens hun reis zullen beluisteren, giften in ruil voor producten die door hun sponsors worden aangeboden, enz. Fiat zal ook een bijdrage leveren aan deze liefdadigheidsactiviteit.

Tanguy:“Het is vooral een ongelooflijk menselijk project! Dankzij ToiMoi1Panda kunnen we de complementariteit en de kracht van ons duo inzetten voor een doel dat ons binnen de familie zeer na aan het hart ligt. Ook al denken onze fans nog steeds dat wij gek zijn om aan dit avontuur te beginnen in een Fiat Panda, toch zijn wij erin geslaagd een hele gemeenschap bijeen te brengen en bewust te maken van het belang van wetenschappelijk onderzoek naar neurofibromatose, een weinig bekend syndroom dat helaas veel mensen over de hele wereld treft. Onze vrienden, families en netwerken reageerden en kwamen snel in actie om ons te sponsoren, onze olijfolie te kopen, deel te nemen aan filmvertoningen, de boodschap door te geven aan potentiële sponsors, nieuws te ontvangen over de voorbereidingen, enz. We hebben er veel tijd aan besteed, maar het resultaat mag er zijn en we zijn er trots op.”

Thomas: “Het is een ietwat gek avontuur. Het juiste verhaal vertellen, er in slagen een zo groot mogelijke groep te verzamelen rond het project om onderzoek tegen neurofibromatose te steunen, moest met stijl gebeuren, met veel klasse en charme. Een extreme tocht in een Fiat Panda 4×4 van de eerste generatie leek dus onvermijdelijk. De restauratie en opknapbeurt van de Fiat Panda heeft even geduurd, maar zijn betrouwbaarheid, mechanische eenvoud en robuustheid maakten de klus gemakkelijker. Tenslotte, door prachtige landschappen rijden in een iconische auto als de Panda zal zeker een publiekstrekker zijn.”