Home > Rally > Divers > Schaalmodellen: Patrick Snijers en Lancia in de kijker

Schaalmodellen: Patrick Snijers en Lancia in de kijker

Ixo richtte recent zijn blik op een auto die een blijvende stempel heeft gedrukt op de geschiedenis van de internationale rallysport, de Lancia Rally 037 Gr.B. Na de ‘West’ van Carlo Capone uit de Rally van Antibes in 1984 (RAC338) en die van Andrea Zanussi uit ‘Ieper’ in 1985 (RAC339), heeft de constructeur zopas twee verschillende versies van deze zelfde legendarische Italiaan afgeleverd in handen van Patrick Snijers, met de befaamde Bastos-kleurstelling.

Tekst: © Vincent Marique

In 1985 eindigden Patrick Snijers en Dany Colebunders onderaan het podium in Ieper in hun Lancia Rally 037 van het Tre Gazzelle team, met het startnummer #2. Dit model is beschikbaar met referentie RAC340. In de serie is het model met referentie RAC341 dezelfde Lancia tijdens de Rally van Haspengouw in 1986, een wedstrijd waar het duo diende op te geven.

Natuurlijk lijken de beide auto’s op elkaar, want het gaat om hetzelfde chassis (#174) met TO (voor Torino) registratie Y88745, al zijn er ook verschillen. De 1986 Haspengouw #1 heeft andere koplampen en de buitenspiegels zijn anders. U kunt deze beide Lancia-modellen bij uw gebruikelijke handelaar handelaar, zoals Francorchamps Miniatures, die de auto’s momenteel tegen een gereduceerde prijs aanbiedt, minder dan 40 euro!

In 1986 luidden de ongelukken van Joaquim Santos in Portugal en Henri Toivonen in Corsica het einde voor de Groep B-wagens in. In 1987 maakte Groep A zijn opwachting. In België startte Patrick Snijers met de Lancia Delta HF 4WD in de Boucles de Spa, een evenement dat hij won! Deze Delta in de kleuren van Bastos en Texaco is te vinden bij één van de beste Italiaanse fabrikanten, Racing 43 (racing43.com).

Het merk werd een paar jaar geleden overgenomen door Davide Peraro, die ook een fan is van Belgische rally’s. Dat is goed nieuws! Deze prachtige creatie van hars en metaal is verkrijgbaar in gemonteerde vorm of als bouwpakket. Het is duidelijk dat we in een andere prijsklasse komen. Reken 130 euro voor het geassembleerde model, en vaak minstens een paar weken vertraging. Het zelfbouwpakket kost ongeveer veertig euro.

Alle artikels vindt u hier: https://www.autosportwereld.be/?s=schaalmodellen