Home > #Hoofdnieuws > WRC Monte-Carlo: historische winst voor Loeb-Galmiche in Ford Puma

WRC Monte-Carlo: historische winst voor Loeb-Galmiche in Ford Puma

Ook zonder sneeuw is de 90ste editie van de Monte-Carlo een thriller geworden, een historische editie met de 80ste WK-zege voor Sébastien Loeb, voor het eerst aan de zijde van Isabelle Galmiche, de eerste vrouw die een WK-rally wint in 25 jaar. Loeb is meteen ook de eerste winnaar van het nieuwe hybride tijdperk en dat amper een week na zijn tweede plaats in de Dakar 2022. Onwaarschijnlijk… De winst in WRC2 was voor Andreas Mikkelsen in zijn Skoda.

Een thriller met een onwaarschijnlijk scenario, dat was de 90ste editie van de Monte-Carlo. Op de slotdag reed een zegezekere Sébastien Ogier in de voorlaatste proef lek, Loeb kwam terug naar de leiding en kon die eerste plek vasthouden tot de finish. Ogier kwam nog dicht, maar kreeg een straf van 10 seconden aangesmeerd na een valse start in de Power Stage en dat was het dan. Loeb wint dus met 10,5 seconden bonus op Ogier, terwijl Craig Breen het feest voor M-Sport Ford volledig maakt met een derde plaats, op meer dan anderhalve minuut van de winnaars.

80 zeges en 25 jaar na Pons

Loeb behaalde in de Monte-Carlo 2022 zijn 80ste zege ooit, zijn eerste sinds 2018 en schonk ook Ford een eerste zege sinds 2018. Loeb komt zo ook op gelijke hoogte van Ogier in de Monte-Carlo, de twee Franse legendes tellen nu acht zeges in het prinsdom. Wat Loeb heeft laten zien, is onwaarschijnlijk, want dit was ook de eerste rally van de nieuwe hybride WRC’s. De Fransman stond bovendien amper negen dagen geleden op de tweede plek van het podium in de Dakar en dat op zijn 48ste… Deze zege kan dus tellen. En wat te zeggen van Isabelle Galmiche, een 50-jarige wiskundeleerkracht die 25 jaar na de Italiaanse Fabrizia Pons als eerste vrouw een zege in WRC behaalt. Pons deed dat aan de zijde van Piero Liatti in een Subaru… tijdens de Monte-Carlo. Galmiche reed haar eerste WRC-wedstrijd ooit! Onwaarschijnlijk is nog niet voldoende…

En de rest?

Craig Breen pakte zijn eerste podium in de Monte-Carlo en laat zien dat er met deze combinatie zal moeten rekening gehouden worden. Hij moet in de WK-stand echter Kalle Rovanperä (Toyota) voorlaten, die de Powerstage won en vierde algemeen werd, goed voor 17 punten, tegen 15 voor de Ier. De beide Fransen voor hen in de WK-stand zien we in principe niet in Zweden over een kleine maand. Gus Greensmith werd knap vijfde, ook al met Ford, dat de WK-stand bij de constructeurs leidt. Achter hem eindigden Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe met een dramatisch slechte Hyundai i20 zesde. Neuville tikte als derde aan in de Powerstage en telt dus 11 punten na de eerste rally, al bij al beperkt hij de schade.

WRC2: Mikkelsen wint, Munster op podium in WRC2 Junior

In WRC2 was de strijd erg hard, met heel wat problemen voor diverse toppers, waaronder de Fransen Stéphane Lefèvbre (DG Sport) en Yohan Rossel. De winst was voor de Noor Andreas Mikkelsen in een Toksport Skoda Fabia en de regerende kampioen start het seizoen dus prima. De tweede plaats ging naar de zeer beloftevolle Tsjech Erik Cais (Ford Fiesta), die na zijn derde plaats in Spanje vorig seizoen, nu dus tweede wordt. Nikolay Gryazin (Skoda) pakte in extremis de derde plaats van Grégoire Munster die in KP15 lek reed. Onze landgenoten Grégoire Munster en Louis Louka (BMA Hyundai) konden wel hun derde plek in WRC2 Junior veilig stellen, achter Cais en Gryazin. Munster start prima in het WK en mag hopen of een officieel statuut bij Hyundai later dit seizoen. Munster zette ook een prima tijd in de Powerstage neer. Freddy Loix (PTR Skoda) werd derde in de ‘Masters’.

De rally van Zweden is de volgende afspraak, van 24 tot en met 27 februari.